fb
Новини

5 страхотни книги и сериал това лято, препоръчани от Бил Гейтс

4 мин.

Милиардерът и съостовател на „Майкрософт“ Бил Гейтс публикува традиционния си списък за четене и гледане през лятото. Самият бизнесмен признава, че и при предишно селектиране на заглавия, рядко намира логична връзка между всяко от тях, но този път определено има невидима нишка, която ги свързва.

„Всички книги и телевизионни сериали в моя летен списък засягат идеята да служим на другите. Една от книгите е роман за жертвите, дадени от американските медицински сестри на фронтовата линия по време на войната във Виетнам. Друга е призив да бъдем по-щедри в дигиталната ера. Има и заглавия, които включват идеи за комуникацията с хората и поглед върху еволюцията на начина, по който учителите подкрепят своите ученици. Дори телевизионният сериал разказва за правителствени агенти, защитаващи страната си”, пише в блога си Гейтс.

Той вярва, че във време, когато войните и политиката доминират в заглавията, е вдъхновяващо да ценим тези, които помагат на другите и да мислим как можем да бъдем по-щедри в собствения си живот.

Ето и списъка:

The Women от Кристин Хана

Романът разказва историята на медицинска сестра от американската армия по време на войната във Виетнам. „Авторката Кристин Хана е написала редица книги, които се представиха доста добре – включително тази – и разбирам защо. Това е прекрасно написан почит към група ветерани, които заслужават повече признателност за невероятните жертви, които са направили“.

Infectious Generosity от Крис Андерсън

Крис, който е куратор на TED Talks повече от две десетилетия, изследва как интернет може да засили въздействието на щедростта. Той предлага план за това как всеки – включително отделни лица, правителства и компании – може да бъде пощедър. Не става дума само за даване на пари; той твърди, че трябва да разширим нашата дефиниция за щедрост. Ако искате да помогнете за създаването на по-справедлив свят, но не знаете откъде да започнете – Infectious Generosity е за вас.

Slow Horses на Apple TV+

 Пристрастен съм към историите за шпиони. Чел съм няколко от романите на Джон льо Каре и два от любимите ми филми са „Шпионска игра“ и „Трите дни на Кондора“. Бих поставил „Slow Horses“ там с най-добрите от тях. Това е британски сериал за агенти под прикритие, назначени в Slough House, измислена група в MI5, където хората биват изпращани, когато трябва да бъдат наказани, но не и уволнени. Гари Олдман играе главата на Slough House, който всъщност е пълна противоположност на Джеймс Бонд. Той е мърляч и алкохолик, но след това ви изненадва с невероятна шпионска магия. Подобно на романите на Льо Каре, „Slow Horses“ имат достатъчно сложни герои и сюжети, на които наистина трябва да обърнете внимание, но накрая се отплаща.

„Brave New Words: How AI Will Revolutionize Education” от Салман Кан

Сал – основателят на Khan Academy – е пионер в областта на образователните технологии много преди възхода на изкуствения интелект. Така че визията, която той излага в Brave New Words за това как AI ще подобри образованието, е добре обоснована. Сал твърди, че AI радикално ще подобри както резултатите за учениците, така и опита на учителите и ще помогне да се гарантира, че всеки има достъп до образование от световна класа. Той е наясно, че досега иновациите са имали само незначително въздействие в класната стая, но излага убедителна теза, че AI ще бъде различен. Никой няма по-ясна представа за бъдещето на образованието от Сал и не мога да препоръчам „Brave New Words” достатъчно.

How to Know a Person” от Дейвид Брукс

Хареса ми предишната книга на Дейвид, The Road to Character, но тази е още по-добра. Неговата ключова предпоставка досега не съм открил никъде другаде: че разговорните и социалните умения не са просто вродени черти – те могат да бъдат научени и подобрени. И той предоставя практически съвети за това, което той нарича „силно слушане“, практика, която може да помогне на хората около вас да се почувстват чути и ценени. Това е повече от ръководство за по-добри разговори – това е план за по-свързан и хуманен начин на живот.

Книгите от тази материал, както и още много страхотни заглавия, можете да поръчате от Ozone.bg