fb
СпециалниСуперКнигите на...

5 СУПЕРкниги, с които смехът е гарантиран

5 мин.
Advertorial

Книгите са източник на знание и вдъхновение, а понякога и са повод за страхотно забавление! В настоящата съвместна статия със СуперХостинг.БГ споделяме с вас пет книги, които имат силата да разсеят всяка тревога и лошо настроение! Селекцията от български и чуждестранни творби гарантират смях за всеки вкус – какво по-добро можем да си подарим от това?

1. “Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” от Юнас Юнасон

Ако сте настроени за леко четиво, което ще остави всички тревоги на заден план, то тази книга (изд. „Colibri“) е за вас. Главният герой е (както вече вероятно сте се досетили) мъж, който навръх стотния си рожден ден решава да избяга от старческия дом, в който живее. Следва безумно смешно приключение, което включва: спонтанно извършена кражба на куфар, собственост на престъпна организация, среща с колоритни приятели, които с готовност се присъединяват към него, среща със Сталин в миналото и още много! Оказва се, че скандинавските автори са не само ненадминати в  трилърите, Юнасон е брилянтен в сътворяването на първокласна комедия.

2. “Тайният мъжки клуб за любовни романи” от Лиса Кей Адамс

За почитателите на комедия в комбинация с романтика, сърдечно препоръчвам “Тайният мъжки клуб за любовни романи” от Лиса Кей Адамс (изд. “Ибис”). Адамс ни среща с известния бейзболен играч Гавин Скот, чиято съпруга изневиделица му иска развод и го кара да се изнесе от дома им. Когато получава покана да се присъедини към таен мъжки клуб, който уж може да му помогне, Гавин е скептичен, но приема от отчаяние. За да спаси брака си, той трябва да поеме на емоционално пътешествие с клуба като чете… любовни романи. Следват редица забавни ситуации, докато Гавин търси вдъхновение от романтични герои, за да спечели обратно любимата жена. А когато Гавин започва да чува съвети от английски лорд от роман в главата си, смехът е задължителен.

angliiskiat sused

3. “Английският съсед” от Михаил Вешим

Книгите на Михаил Вешим могат да ви накарат да се просълзите от смях, но винаги ще предизвикат и размисъл, вероятно и тъга заради безупречно точното осмиване на недотам лицеприятните културни особености на българите. Предлагаме ви обаче да запазите хубавото, ведро чувство от този роман (изд. „Ciela“). Той ще ви отведе в село Плодородно, където местните жители са всичко друго, но не и почитатели на къртовския труд. Един хубав ден в Плодородно пристига истински англичанин, който си купува къща и трактор. Той не е подозирал какъв живот го очаква в идиличното местенце. Челният удар с традиционните български порядки е описан с майсторското перо на Вешим, а читателят ще припознае в героите поне няколко от съседите си. Не пропускайте този забавен и проникновен роман!

4. “Авария на края на галактиката” от Етгар Керет

„Авария на края на галактиката“ (изд. „Жанет 45“) е сборник, който е пълен с интелигентно чувство за хумор, а също и с голяма доза човечност. Той ни провокира да не се вземаме твърде насериозно, да умеем да се смеем на гадостите, които животът понякога ни поднася, и въпреки това да търсим смисъла във всеки свой обикновен ден. Разказите в сборника са 22 +1, разхвърлян като имейл кореспонденция след всеки текст. Керет е един от най-брилянтните съвременни майстори на кратката форма на писане и ако не сте се срещали с него, препоръчваме да го направите именно с „Авария на края на галактиката“!

5. “Шантавѝя до шия” от Радостина Николова

Завършваме препоръките в тази статия с една детска книга, която обаче спокойно може да се услади и на възрастните читатели. А най-добре би било да я споделите преживяването от четенето ѝ с вашите деца, племенници или деца на приятелите ви! Книгата (изд. „Мармот“) е страшно увлекателна и забавна, а сюжетът – непредвидим. Главните герои Лина и Нико се местят на село и това обърква плановете им за лятото. То обаче се превръща в истинско приключение, защото съседка им е една мистериозна и доста чепата възрастна жена. Дали Шантавѝя е зъл герой или има шанс да стане съючник на децата – разберете сами!

„Суперкниги“ е рубрика, подготвяна с подкрепата на  СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 16 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкниги“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ.

Прочетете още:

5 СУПЕРкниги за вдъхновяваща есен
5 СУПЕРкниги за пътешественици
5 СУПЕРкниги за любителите на криминални загадки