fb
Книги и киноСпециални

50 нюанса сиво: пет разлики между книгата и филма

2 мин.
50 nyuansa

Филмът “Петдесет нюанса сиво” доста внимателно се придържа към книгата, на която е базиран. Много реплики са дословно прехвърлени от страниците на екрана. Но филмовата адаптация изисква някои промени, които са за добро (макар че повечето критици да са на мнение, че нищо не можа да помогне на този филм).

Кели Лоулър от USA Today обобщава най-големите разлики между книгата и филмовата й версия:

  1. Анастеanaйжа не започва работа

В първата книга от поредицата работата на Анастейжа не е в центъра на действието. Но в края на първата книга Ана е наета от Джак Хайд като помощник-редактор в издателска къща. Предполагаме, че създателите на филма не са искали да отклоняват вниманието на зрителя с историята с работата и че всичко последвало от срещата с Джак ще бъде тема на следващата част на филма.

  1. Краят е малко по-различен

Краят на филма всъщност е много близо до книгата: Крисчън показва най-лошата си страна и ужасена, Ана го оставя. Малката разлика: филмът завършва с това как Ана се качва в асансьора, за да напусне апартамента на г-н Грей (забелязваме афинитет към асансьорните сцени), докато в края на книгата тя плаче сама в дома си.

  1. Богинята в нея я няма

В бестселъра на  Е. Л. Джеймс сексуалността на Ана е персонализирана като нейна “вътрешна богиня”, която говори, танцува, аплодира, цупи се и т.н. Това безумие няма как да бъде представено във филма, за което сме наистина благодарни.

  1. Странните проблеми с храненето липсват

Още една промяна, за която сме наистина щастливи. В книгата Ана и Крисчън имат различно отношение към храната, а липсата на апетит на милата девойка предизвиква огромни скандали. (Темата за кратко е засегната и във филма, когато Грей говори пред завършващите студенти и казва, че знае какво е да си гладен.)

petdeset nyuansaВъв филмовата адаптация, обаче, клаузата от договора, в която Крисчън настоява за здравословна диета, е омаловажена и са ни представени няколко сцени в ресторант.

  1. Има по-малко секс

Това е най-голямата разлика между книгата и филма. Книгата просто е по-секси. Това е. Филмът има по-малко секс сцени и по-малко голота, в противоречие с изявленията на режисьора и със знака 18+ в началото.