fb
НовиниПо света

500 гладни кози помогнаха за спасяването на библиотеката на Роналд Рейгън от пожар

1 мин.

Стадо от 500 гладни кози е помогнало за спасяването на библиотеката, съдържаща най-важните документи за управлението на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън, от бушуващите горски пожари в американския щат Калифорния, съобщи BBC.

През май месец, служителите на библиотеката са наели козите да опасат сухите треви и храсти около библиотеката като превантивна мярка в случай на пожар. Животните изяли всичко и около библиотеката не останало нищо, което може бързо да пламне. Така, благодарение на козите, миналата седмица, когато в изключителна близост до библиотеката избухнал огромен пожар, пожарникарите имали допълнително време да реагират и да спасят библиотеката.

В нея освен много книги и документи, свързани с 40-ия президент на САЩ, се съхранява дори и парче от Берлинската стена. Козите са били наети от местна компания, основана през ноември миналата година именно с такава цел, а заради много поръчки, собственикът на компанията планира да купи още доста кози.

Вижте още:

Голям пожар в научна библиотека в Москва унищожи над 1 млн. редки книги

„Нотр Дам“ беше жива сграда, която разкриваше тайни с всеки поглед, отправен към нея. Из „Карта към теб“ от Дж. П. Монингър [откъс]

Снимка на публикацията: Pexels