fb
Ревюта

Секс, наркотици и реклама за „6.66 евро“

3 мин.
6.66 evro Frederik Begbede

6.66 evro Frederik Begbede

  1. Опитният криейтър не се обръща към потребителите, а към директорите на креативните отдели в двайсетте най-големи рекламни агенции.
  2. Първата идея е винаги най-добрата.
  3. Рекламата е единственият занаят, където на служителя се заплаща, за да работи недотам добре.
  4. Винаги закъснявай за съвещания и не се извинявай за това.
  5. Когато все още нямаш нищо готово налице, вземай думата последен и представяй като своя идея онова, което другите вече са казали.
  6. Разликата между старшите и младшите служители е, че първите получават повече, а работят по-малко.
  7. Прилагай абсентеизъм – идвай късно на работа, не отговаряй на поздрави, обядвай не по-малко от 3 часа. И ако някой те упрекне, му кажи Криейтърите нямат работно време, а срокове.
  8. Никога никого не питай за мнението на другите, понеже може да го получиш и да се вслушаш в него.
  9. Всеки върши работата на висшестоящия.
  10. Когато някой колега ти покаже сполучлив слоган, в никакъв случай не издавай възхищението си.

Десетте правила на успех в рекламия бизнес. Ако искате да оцелеете в безмислостния свят на рекламата, това е начинът.

“Изчислено е, че от момента на раждане до 18 годишната си възраст всеки индивид е изложен средно на 350 000 реклами. Човекът от Западния свят е подложен на 4 000 рекламни съобщения на ден”.

С тези пояснения няма как да не се съгласим с Фредерик Бегбеде, който казва в романа си “6.66 евро” (“99 франка”), че всичко се продава, а ние сме “хомо консуматус”.

Бегбеде описва реакциите на потребителите в магазина, които ни се струват смешни и нереални. Но като се замислим и се вгледаме в начина, по който пазаруваме, осъзнаваме, че ние също сме част от масата “зрители”, които слушат рекламните послания и се уповават на тях в супермаркета.

В романа си французинът обругава грозната действителност на петцифрената заплата, която Октав получава, за да лъже потребителите и да ги кара да купуват неща, от които нямат нужда. Разказва за света на слоганите, напудрени с кокаин, рекламните изречения, родени от някоя пияна глава, и преговорите с клиенти, звършващи с малко по-различен аспект услуги от моделите, които се снимат в клиповете.

Докато наблюдаваш отстрани тази циничност и пошлост, се питаш се дали си струва за чисто новата лимузина, лъскавия апартамент в центъра и скъпите почивки по света да загърбиш всички принципи и морал? За хората от този бизнес това е не просто работа, това е начин на живот и на повечето от тях им харесва. Но не и на Октав.

Разбира се, в книгата има и любовна история между рекламиста от голямата агенция и младата стажантка. Но тя е почти нереална, заради постоянното действие на алкохола и наркотиците. Творческата криза, която изживява Октав след раздялата, го съсипва и води до неговото тотално падение, което върви ръка за ръка с провала на кариерата му в рекламата.

Самовлюбеният рекламист мечтае да напусне този фалш, но няма да получи обезщетение, ако го направи доброволно. Затова и решава да напише тази книга, в която да покаже най-черната страна на манипулацията и на този иначе толкова примамлив бизнес. Така би спечелил своето уволнения, а може би безскрупулните рекламисти биха го направили Арт директор?

Прочетете още ревютата за другите книги на Фредерик Бегбеде в „Аз чета“ – „Любовта трае три години„, „Помощ, простете“ и „Почивка в кома„.