fb
10, които...Специални

7 книги, с които да празнуваме Световния ден на приятелството

6 мин.

През 2011 година със своя резолюция ООН обявява 30 юли за Световен ден на приятелството, а какъв по-прекрасен начин да отбележим този празник от няколко книги за приятелството. Ето ги и тях:

„Приятелят на Кафка“ от Миро Гавран 

„Приятелят на Кафка“ (изд. „Парадокс“) разказва силно емоционална история за приятелството между Франц Кафка и Макс Брод и за жените, които определят съдбата им. Любовта и европейската литература са постоянно преплетени в живота на чувствителните герои. Началото на 20-ти век е описано повече от убедително, а биографиите на най-известните герои представят интерпретацията на Миро Гавран.

Според критиците „Приятелят на Кафка“ е силно произведение на изкуството под формата на кратък роман, внимателно проектиран за модерния читател. Прочетете откъс от книгата като част от съвместната ни рубрика с издателство „Парадокс“„Мислещата литература“.

„Малък живот“ на Ханя Янагихара

Сюжетът на „Малък живот“ (изд. „Лабиринт“) на Ханя Янагихара следва преплетените съдби на четирима мъже от завършването на университета до тяхната средна възраст. Постепенно научаваме за детството им и разбираме как един от тях е бил жертва на ужасяващо насилие. Това е много силен роман за приятелството, за това как можем и не можем да си помогнем взаимно и колко важно е винаги да присъстваме в живота на приятелите си. Книгата беше финалист за престижните награди „Ман Букър“ и Националната литературна награда на САЩ.

„Манюня“ от Нарине Абгарян

 „Манюня“ (изд. „Лабиринт“) на Нарине Абгарян е разказ за приятелството и за онези, които не спират да се движат и да опитват…заради самия опит. Две щури момичета – Манюня и Нарине, скрепяват всеки ден приятелството си с поразии, достойни за Емил от Льонеберя, подпомагани от не по-малко щурите сестри на Нарине.

Няма граници пред буйния изследователски дух на момичешката банда – всеки миг разсейване от страна на възрастните може да коства живота на скъпоценна, добита с невероятни усилия вещ, или да провали тестото за любимите пирожки така, че да е необходим водопроводчик.

Последиците са доста неприятни, но наказанията се изтърпяват по-леко с приятели, а на следващия ден палавите момичета вече са готови за нова лудория.

„Тортила Флет“ на Джон Стайнбек

Tortila FletАко прочетете „Тортила Флет“ (изд.“Колибри“ ) на Джон Стайнбек, ще разберете колко може да понесе едно приятелство и през какво преминава, но без да се разпада. Ще разберете на какво са способни самите хора, за да запазят дружбата си, която се оказва по-ценна от всичко, което са имали през живота си. Ето и малка част от предговора:

Това е историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани. Тая история разказва как тия три неща станаха едно, така че, ако в Тортила Флет заговорите за къщата на Дани, никой не ще мисли, че имате предвид само дървената постройка, отдавна измазана с вар и обрасла в листата на древната, неподрязвана кастилска роза. Не, когато заговороите за къщата на Дани, всеки ще разбере, че имате предвид едно цяло от хора, от което блика нежност, радост, благодеяния и, най-сетне, мистична скръб…

„Бяла приказка“ от Валери Петров

„Бяла приказка“ (изд. „Лист“) от Валери Петров предоставя прекрасна възможност на родителите да поговорят с децата за приятелството, за отношението към домашните любимци, за спорта в планината и правилата за безопасност. Сюжетът е кратичък и разказва за един голям и тъжен метеоролог, който, за да се разсейва, пише приказки и стихове. Така в историята му се появяват еленче, лисиче, свраче със слабост към естрадни песни, мече и главният герой в историята – Мачо, котето на Ванчо. Ванчо иска да направи котето си скиор и го донася в планината, а котето решава да избяга.

Горските животинчета решават да се сприятелят с измъчваното от стопанина си коте и го завеждат при метеоролога. Но дали Мачо наистина е такъв страдалец и каква е цената на приятелството, писателят разкрива в поредица от събития, които изправят малкия Ванчо пред сериозни препятствия. Целта на всички изпитания е проверката на приятелството, което не е детска игра. Това разкрива и известното стихотворение (виж илюстрацията), което е за големи тъжни метеоролози, но и животинките, и децата чудесно разбират смисъла му.

„Ловецът на хвърчила“ на Халед Хосейни

Халед Хосейни е един от най-сладкодумните съвременни разказвачи. Неговите истории проникват в сърцето на читателя и са така съкровено човешки, че няма как да ни оставят безразлични. „Ловецът на хвърчила“ (изд. „Обсидиан“) ни разказва за трудната и противоречива връзка на младия Амир с неговия баща.

История за приятелството и предателството, за правото на избор и страха, за възмъжаването и тежестта на вината. История, която първо ще ви разплаче, после ще ви стопли сърцето и пак ще ви разплаче. Истината е, че във всички книги на Халед Хосейни е застъпена темата за приятелството и неговата многопластовост, така че която и да прочетете първо, няма да сбъркате.

„Бъди ми приятел“ на Юлия Спиридонова

Badi mi priyatel - Yuliya Spiridonova-Yulka„Бъди ми приятел“ (изд.„Кръгозор“) на Юлия Спиридонова разказва за едно краставо жабче, което е решено да си намери истински приятел. Тази задача се оказва много по-трудна, защото всички герои, които среща по пътя си, са от онзи тип приятели, с които не е хубаво да си имаш вземане-даване и които никак не знаят какво е приятелството. Докато обикаля, жабчето научава много за различните видове приятели, за подмолните камъни, които са способни да скъсат ценната нишка на приятелството, и осъзнава, че няма никакво значение дали си гладък или грапав, със зелена или сбръчкана кожа, богат или беден – стига да си способен да направиш щастливо дори само едно същество и това да те изпълва с неописуема радост.

Премеждията на жабчето показват на читателите какво наистина е приятелството. Юлка е успяла да представи в образа на своите герои търсенията на всяко дете на онзи приятел, с когото всеки миг от детството става два пъти по-ценен и интересен. Книгата е полезна и като начало на разговор между родител и дете какво не е приемливо да правиш, ако не искаш да те смятат за ужасен приятел и да бъдеш вечно самотен.

Снимка: Pexels