fb
Книги и киноСпециални

7 комиксови сериала, които обещават вълнуваща 2018 г.

6 мин.

Много от нас обичат комикси, графични романи и техни филмови адаптации. През последните години имаме огромното щастие да гледаме и все повече сериали за любимите ни персонажи, които допълват необятните вселени на супергерои и суперзлодеи. Вижте кои комиксови заглавия можем да очакваме през новата 2018 година.

 

1. „Плащ и Кинжал“ (Cloak & Dagger)

Изображение: Newsarama

Доста се изненадах, когато разбрах, че този сериал ще просъществува. Плащ и Кинжал са герои от вселената на Marvel. Първите им появи са в „Невероятният Спайдърмен“, а впоследствие се сдобиват и със собствено специално издание.

Съдбите на Тайрън Джонсън (Плащ) и Тенди Боуен (Кинжал) се преплитат в Ню Йорк. Тенди бяга от вкъщи, тъй като майка й – милионерка и модел, няма особено време за нея, а Тайрън е измъчван от вина – заболяването му (дислалия) го възпрепятства да спаси приятеля си, застрелян от полицията, която го е сбъркала за крадец. Двамата се срещат, след като Тайрън се опитва да пребърка чантата на Тенди.  Придобиват суперсилите си вследствие на експеримент на химика Саймън Маршал. Кинжал умее да създава ножове от нищото, а Плащ – да обгръща всичко наоколо в мрак. Сюжетът е и със социален подтекст – Кинжал е от богато семейство, а Плащ е обикновено момче от Бостън.

Първият сезон ще има 10 епизода и премиерата му е на 7 юни, а главните роли са поверени на Оливия Холт и Обри Джоузеф. Сценарист е Джо Покаски, създател на сериала „Герои“.

 

2. „Черната светкавица“ (Black Lightning)

Избражение: CW

Историята е за Джеферсън Пиърс, по прякор Черната светкавица (не го бъркайте с Черния гръм от сериала „Нечовеци“) – тъмнокож супергерой, който зарязва героичните подвизи и става директор на училище. Появата на нова престъпна групировка, която заплашва безопасността на дъщеря му и учениците му, го принуждава отново да се върне към предишното си амплоа.

Сериалът е дело на CW по комикси на DC. Копродуцент е Грег Бърлант („Стрелата“, „Светкавицата“). Колкото и да е странно, този път CW са решили да не включват Черната светкавица в останалите си продукции, както по принцип обичат да правят – историята ще е напълно самостоятелна и няма да ни принуждава да гледаме 10 сериала едновременно, за да следим сюжета. Премиерата е на 16 януари.

 

3. Umbrella Academy

Изображение: Wikipedia

Тук определено можем да очакваме нетипични супергерои. Umbrella Academy е направен по едноименния комикс, чийто създател е вокалистът на My Chemical Romance Джерард Уей. Артът на комикса е доста странен и приятен, така че можем да очакваме безумие, абсурд и екшън.

Ученият на име Монокъл избира седем деца със суперсили за академията Umbrella. Имаме Космобой – момче с тяло на горила, Кракен – хулиган, мятащ ножове, девойката The Rumour, която променя реалността, като изговаря лъжи, летящия некромант Seanse, който ходи бос, вечното дете The Boy, което пътешества във времето, The Horror, който на практика е статуя, и всеобщата любимка Ваня – The White Violin, която крие своите сили.

Най-силно внимание привличат имената на замесените в проекта: Майк Ричардсън, основателят на Dark Horse Comics, Елън Пейдж, Том Хопър (познат ни като Дикон Тарли от „Игра на тронове“), Робърт Шийхан и др. Най-хубавото е, че сериалът е продукция на Netflix, които се справят чудесно с подобни адаптации.

 

4. „Криптон“ (Krypton)

Изображение: Comic Book

Базираният върху комиксите на DC „Криптон“ разказва история, развиваща се 200 години преди раждането на Кал-Ел (познат ни като Кларк Кент/Супермен) и унищожаването на планетата му. Сюжетът се върти около дядо му Сег-Ел и неговото семейство, което е отлъчено и посрамено. Сег-Ел се бори да възвърне честта на фамилията и да спаси света си от непоправим хаос.

Колко героично звучи само! И все пак не трябва да очаквате нещо супергероично, защото в „Криптон“ познатите сили на Супермен ги няма – драмата се върти около борбата на хора от различна планета. Очаквам с нетърпение появата на генерал Зод, когото познаваме от комиксите.

Сериалът е дело на Дейвид С. Гойер и Деймиън Киндлър, каналът е Syfy (за мен ще си остане Sci-Fi Channel), а пилотният епизод ще бъде излъчен на 21 март.

 

5. „Константин“ (Constantine)

Изображение: Den of Geek

Отново DC, поредната адаптация за детективът екзорсист Джон Константин след неуспеха на сериала нa NBC от 2014 г., но този път става дума за анимация. Ако не сте чували за Константин, може би ще ви заинтригува фактът, че той гони лоши духове, ловува демони и защитава Земята от свръхестествени опасности. Пуши, псува, сключва сделки с дяволи, а после ги прецаква. Продуценти отново са Грег Берлант и Дейвид Гойер. Няма да има никакъв Киану Рийвс, но все пак ще гледаме.

 

 6. „Нощен летец“ (Nightflyers)

Изображение: The Verge

Екранизацията на едноименната научнофантастична повест и поредица от разкази на Джордж Р. Р. Мартин, която у нас е известна като „Пясъчните крале“ (изд. „Бард“), отново ще бъде дело на Syfy. В далечното бъдеще екипажът на звездолета „Нощен летец“ е в търсене на мистериозна раса от звездни скитници. Капитанът е невидим, а щатният телепат усеща опасност. И се оказва напълно прав. Още не е известна датата на премиерата.

 

7. „Суперкомандос“ (Altered Carbon)

Изображение: Geek

Сериалът е създаден по едноименния роман на Ричард Морган, у нас известен под името „Суперкомандос“ (изд. „Бард“). Дело е на Netflix и Лита Калогридис, която е написала сценария преди 15 години, но е знаела, че заплетеният сюжет и възрастовото ограничение ще направи новелата трудна за екранизиране. Добре че е попаднала на подходящата платформа.

Действието се развива през XXVI век, когато умирането е просто неудобство, а хората са способни да удължават живота си чрез новите технологии. Не искам да разкривам особено много от сюжета, затова ще ви оставя сами да проучите за какво става въпрос. Едно е сигурно – ако Netflix са си свършили добре работата, това ще е един от най-добрите и психологически наситени научно-фантастични сериали за последните години. Премиерата е съвсем скоро, на 2 февруари. Тръпнем!

Изображение на публикацията: SuperHeroHype