fb
10, които...Специални

7 неща, които можеш да правиш с книги у дома (освен четенето)

3 мин.

Да си останем вкъщи и да четем е мечтата на всички интроверти и запалени читатели. Но нека сме реалисти – колкото и да обичаме четенето, то не е единственото нещо, което можем да правим с книги у дома. В тази статия ще намериш седем идеи как да пребориш скуката до падането на ограниченията за излизане.

#ВкъщиСъмИЧета 

1. Да подредиш библиотеката си

Всички знаем, че красивата и организирана библиотека радва окото и душата. Да я организираш и подредиш обаче винаги отнема по-дълго от планираното време, а и изисква сериозна подготовка и обмисляне. Дали да използваш подредба по азбучен ред по името на автора, по жанр или пък по цвят на корицата? Толкова много решения! Добави към това аранжирането на любими декоративни предмети и почистването на етажерките и ето ти работа за цял ден (добре де, може и за няколко!). При това, съчетана с не съвсем лека физическа активност, доста клекове и протягания. Здрав дух в здраво тяло, нали така?

2. Да напишеш писмо на любимия си автор

Сега е моментът да събереш смелост и да пишеш на любимия си автор – можеш да го направиш по старомодния начин с писмо, написано на хартия, което да изпратиш до издателството, и да добавиш разделител, снимка или някакъв малък подарък. Повечето издателства няма да ти откажат да предадат писмото ти на българските автори, а много от чуждите имат пощенски адреси за фен поща. Можеш да подходиш и по-модерно и да му/ѝ изпратиш имейл, да му/ѝ пишеш във Facebook, Instagram или Twitter.

3. Да се включиш в книжно предизвикателство

Следиш книжните тагове и предизвикателства в социалните мрежи, но не успяваш да се организираш? Следващите две седмици са чудесен момент да се включиш в нещо такова. Освен че ще намериш много нови заглавия, ще излезеш и от зоната си на читателски комфорт. Допълнителният бонус е, че ще срещнеш много нови (онлайн) книжни приятели.

4. Да започнеш свой booktube канал или подкаст

Обичаш да гледаш booktube-ъри и да слушаш подкасти за книги, но досега не си имал смелостта да започнеш собствен такъв? Ами хайде! Направи си план за първите три-четири епизода, подпри телефона на купчина книги и сядай да записваш! Говори за любимите си книги, книгите, които никак не харесваш, или пък книгите, които искаш да прочетеш.

Снимка @the_bilingual_reader

5. Да снимаш за bookstagram 

Красивият bookstagram изисква време, старание, планиране и мноооого снимки. Е, вече имаш достатъчно време у дома, за да отделиш няколко часа и да заснемеш достатъчно материал, да обработиш снимките си и да напишеш най-добрите текстове към тях. Българската bookstagram общност е изключително отоврена и приветлива. Не забравяй да използваш #azcheta или #азчета, за да споделим снимката ти в story.

6. Да сготвиш рецепта от любимата си книга

Чудиш ли се какъв е вкусът на елфическия хляб лембас от „Властелинът на пръстените“, как се правят любимите сини бисквити на Пърси Джаксън или странджанките, (които категорично не са принцеси!) от „Софийски магьосници“? Сега е моментът да пробваш – светът на книгите е пълен с кулинарни изкушения, които ще направят домашната изолация далеч по-уютна, ароматна и вкусна.

7. Да напишеш роман

… или разказ, стихотворение или каквото друго ти хрумне! Казват, че всеки от нас носи в себе си поне една книга. Започни да пишеш днес и може би след месец ще държиш в ръцете си ръкописа на първия си роман.

Снимка на публикацията: Pexels

Избери новата си книга от Ozone.bg. 

[ + ]