fb
Книги и киноНовини

8 филма, свързани с литературата, на 25-ия София Филм Фест

10 мин.

Започна 25-ото издание на София Филм Фест. Той ще се състои в два модула – през март и септември. Освен традиционните прожекции в киносалоните зрителите ще имат възможност да гледат филмите и онлайн на online.siff.bg. Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март. Тук ще намерите специална селекция от филми, свързани с литературата, част от програмата на юбилейното издание на София Филм Фест.

Туве

Финландия-Швеция, 2020, 100 мин, цветен

Режисьор: Зайда Бергрот
Сценарий: Ева Путро
Оператор: Линда Васберг
Музика: Мати Бие
С участието на Алма Пьойсти, Криста Кусонен, Шанти Рони, Йоана Хярти, Роберт Енкел

Хелзинки, 1945 година. За художничката Туве Янсон краят на войната носи ново усещане за творческа и социална свобода. Модерно изкуство, луди партита и публична връзка с женен политик: нетрадиционният ѝ начин на живот се разминава със строгите идеали на баща ѝ, който е скулптор. Желанието за свобода на Туве е подложено на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве започва да осъзнава, че любовта, за която наистина копнее, трябва да е взаимна. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот.

Туве Янсон е известна  повече с детските си произведения, макар да публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтроловете е илюстрирала шведския превод на „Хобитът“ на Дж. Р. Р. Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Пише на шведски.

Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 30 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Туве“:

12 март | 20.00 ч. | Културен център „G8“
14 март | 18.00 ч. | Кино „Люмиер LIDL“
15 март | 19.00 ч. | Културен център „G8“
20 март | 18.30 ч. | Кино „Одеон“
21 март | 18.00 ч. | Кино „Влайкова“
23 март | 19.00 ч. | Евро синема 
25 март | 19.00 ч. | ОКИ Искър

Насладете се и на трейлъра на филма:

Петя на моята Петя

България, 2021, 90 мин, цветен 

Режисьор: Александър Косев
Сценарий: Нели Димитрова, Валентина Ангелова
Оператор: Иван Вацов
С Участието На Александра Костова, Алиса Атанасова, Албена Павлова, Юлиян Вергов, Моньо Монев, Ясен Атанасов, Васил Банов 

Малко преди началото на учебната година родителите на Петя Монова я поставят пред неприятен свършен факт – развели са се по взаимно съгласие. Досега смятала семейството си за съвършено, Петя се чувства огорчена и предадена. Тя търси съдействие и подкрепа от баща си и разбира, че той е виновен за развода с майка ѝ – има си любовница и чака дете от нея. Съкрушена, Петя предприема неразумно свободно гмуркане в ледените морски води точно на 4 декември – деня, в който е починала Петя Дубарова. Между живота и смъртта Петя се среща с идола си Петя Дубарова, от която научава ценни уроци. Петя Дубарова я кара да сломи момичешкото си нетърпение, да намери индивидуалността си и я провокира да осъзнае, че ако умре, смъртта ѝ ще е безсмислена. 

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Петя на моята Петя“:

20 март |19:00 | НДК – ЗАЛА 1

Насладете се и на тийзъра на филма:

Като за последно

България, 2020, 118 мин, цветен

Режисьор: Ивайло Пенчев
Сценарий: Божан Петров, Ивайло Пенчев, Весел Цанков
С участието на  Васил Банов, Мария Бакалова, Филип Аврамов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Стефан Денолюбов, Антон Радичев, Милена Аврамова, Анастасия Ингилизова, Свежен Младенов, Любен Чаталов, Яна Маринова, Станимир Гъмов и Антон Радичев

Един от главните герои в „Като за последно“ е възрастен, богат и известен писател, който предлага помощ на младо момиче, изпаднало в беда, по нетрадиционен начин – предлага ѝ да се оженят… Това поражда поредица от комично-драматични събития, абсурдни преживявания на морския бряг, които разкриват човешките взаимоотношения. Историята е изпълнена със смях и сълзи, а всъщност и с любов.

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Като за последно“:

12 март | 20:30 | КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“

Гледайте трейлъра тук:

Неподвижен

Монголия, 2020, 114 мин , черно-бял

Реж.: Бямба Сахя 

Историята е за млад писател, който решава да не става от леглото си, докато не завърши своята книга. Творбата му теоретично би могла да прокара „славата“ му от неясните онлайн-пространства на по-високо ниво, пък и в момента не съществува нещо, което да го очаква във „външния“ свят – нито екзалтираща любов, нито друга силна мотивация. Разбира се, никой от близките не е във възторг от това егоцентрично решение и писателят трябва да се изправи пред последиците.

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Неподвижен“:

18 март |  20:45 |  ДОМ НА КИНОТО
19 март | 13:00|  ДОМ НА КИНОТО

Гледайте трейлър на филма тук:

Към Луната

Ирландия, 2020, 80 мин, цветен/черно-бял, документален 

Реж.: Тайг О‘Съливан 

Филмова ода за Луната, създадена предимно от архивни източници, съчетани с откъси от литературни произведения на фона на завладяваща оригинална музика. 

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Към Луната“:

16 март| 20:30 | ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ“
21 март | 14:00 | КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „G8“

„Сбогом, Джони“

България, 2020, 88 мин, цветен, игрален

Филм създаден по едноименния роман на българския писател Марин Дамянов

В главните роли участват Деян Георгиев (Кранки), Георги Керменски (Джони) и Християна Стоименова (Ния), а продуцент е „Доли Медия Студио“. 

Това е игралният филм на режисьора Константин Буров – „Сбогом, Джони“ (2020). Историята е за Джони, който помага на Кранки да се спаси от затвора, но след това го обсебва за вечни времена. Киноразказът е създаден по едноименния роман на българския писател Марин Дамянов. Когато преди три години открива романа, Константин Буров се впечатлява от историята и разбира, че Марин Дамянов вече има няколко варианта на филмов сценарий. От едно телефонно обаждане се ражда началото на съвместната им работа по „Сбогом, Джони“. 

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Сбогом, Джони“:

17 март|  20:45 |    КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“

Гледайте трейлър на филма тук:

През месец март Тери Гилиъм ще има специален онлайн мастерклас, който ще бъде излъчен на сайтовете на ФИПРЕССИ и София Филм Фест в рамките на 25-ото юбилейно издание на фестивала.

Бразилия

Великобритания, 1985, 132 мин.

Филм по романа на Джордж Оруел „1984“ 

Режисьор: Тери Гилиъм
Сценарий: Тери Гилиъм, Том Стопард, Чарлз Макеон, по романа „1984“ на Джордж Оруел
В ролите: Джонатан Прайс, Робърт де Ниро, Катрин Хелмънд, Иън Холм, Боб Хоскинс, Майкъл Пейлин, Иън Ричардсън, Питър Воън

Оскар ’86 – Номинации за най-добър оригинален сценарий и сценография
БАФТА ’86 – Награда за най-добър дизайн на продукцията, награда за най-добри специални визуални ефекти

Сам Лоури е стресиран технократ, живеещ във футуристично общество, което е ненужно усложнено и неефективно. Той мечтае за живот, в който може да се откъсне от технологията и всемогъщата бюрокрация и да прекара вечността с жената на мечтите си. Докато се опитва да оправи ситуацията с погрешния арест на Хари Бътъл, Лоури среща жената, която винаги е преследвал в бляновете си – Джил Лейтън. Междувременно бюрокрацията го набеждава за виновник за поредица бомбени терористични атаки и животът и на Сам, и на Джил е изложен на опасност.

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Бразилия“:

13 март | 19.00 ч. | Дом на киното – ФИПРЕССИ Мастерклас с Тери Гилиъм и прожекция на „БРАЗИЛИЯ“
29 март | 20.30 ч. | Кино „Одеон“
4 април | 20.30 ч. | Дом на киното

Гледайте трейлър на филма тук:

Служих на английския крал

Чешка република-Словакия, 2006, 118 мин, цветен

Филм по романа на Бохумил Храбъл

Режисьор Иржи Менцел
Сценарий Иржи Менцел, по романа на Бохумил Храбъл
С участието на Иван Бърнев, Олдржих Кайзер, Юлия Йенч, Мариан Лабуда, Рудолф Хрушински

Издигането на Ян Дитес от келнер до хотелиер започва в градче близо до чешко-немската граница. Точно там амбициозният младеж познава за пръв път удоволствията на охолния живот. Скоро след това той получава служба в луксозен хотел край Прага, където среща каймака на чешкото общество от 30-те години. Екстравагантният начин на живот на неговите членове само подхранва амбициите му и той скоро започва работа в елегантен нов хотел в центъра на Прага. Сред гостите на хотела е и императорът на Абисиния, който дори възнаграждава Ян с медал за услугите му. Но с Мюнхенския договор късметът на Ян започва да му изневерява. Влюбен в младата активистка от Судетска Германия Лиза, Ян внезапно се оказва на погрешната страна. Но когато германците окупират Чехословакия, кариерата му бележи истински възход: след като доказва „арийския“ си произход, той се жени за Лиза и започва да работи за германците. 

Ето и кога и къде можете да гледате филма „Бразилия“:

21 март | 17:00 | EURO CINEMA
23 март |20:30 | ДОМ НА КИНОТО
27 март | 16:00 | КИНО „ОДЕОН“

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придоби статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 2003 година фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми (Балкански конкурс) и за българско късометражно кино (Jameson Short Film Award). От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкус за документално кино.