fb
10, които...Специални

8 книги за невероятни жени

7 мин.
Снимка: WDnet Studio

Бунтарки, обаятелни, лидери или вдъхновяващи съпруги, майки или просто спасителки – това са те – жените, които могат да се обединят в емблема, олицетворение на нежния пол, на онази по-желана половинка, която вдъхновява и дава сили. Тези, заради които 8 март – Международният ден на жената – си остава истински празник и повод отново да си спомним, че добротата и несломимият дух са тази сила, която ни кара да продължим дори в най-трудните времена. Такива са и историите, които избрахме да включим в днешната селекция за вас – разказани в 8 книги, събрали големите победи на невероятни жени.


„Искрици в мрака“ – Шарън Камерън

изд. „Хермес“, преводач: Камелия Кучер

Вълнуващият роман на Шарън Камерън „Искрици в мрака“ разказва за добротата, неподправения ужас и невероятната вътрешна сила на Стефания Подгорска. Роман, базиран на истинската история за удивителна проява на героизъм по време на Втората световна война. ​Стефания Подгорска, едва 16-годишна, взима трудното решение да скрие 13 евреи в окупиран от германската армия град. Скоро обаче се появяват есесовци и конфискуват къщата, в която настаняват две медицински сестри германки. Стефания е изправена пред още един мъчителен избор. Да избяга или да остане.

„Учителка на новото време“ – Лаура Балдини

изд. „Емас“, преводач: Величка Стефанова

Мария Монтесори е името, което чуваме все по-често, когато стане дума за възпитание на децата и то от най-ранна възраст. От къде идва нейната история обаче и защо в името на децата Мария Монтесори взема най-тежкото решение в живота си? Тези отговори се крият в страниците на „Учителка на новото време“. Историята ни отвежда в Рим. В този недружелюбен за времето си град, в края на XIX век, едно младо момиче дръзва да посегне към една чисто мъжка професия. Едно младо момиче дръзва да мечтае – да стане първата лекарка на Рим и да отдаде живота си в помощ на хората. Тя е Мария Монтесори.

„Моята история“ – Мишел Обама

изд. „Софтпрес“, преводач: Марин Загорчев

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама е една от най-вдъхновяващите жени на планетата. Като първа дама – първата афроамериканка в тази роля, тя има огромна заслуга за това Белият дом да е по-гостоприемен и отворен. Превръща се във важен защитник на правата на жените и момичетата в САЩ и в целия свят, из основи променя отношението на семействата към здравословния и активен живот и подкрепя съпруга си, докато той превежда Америка през някои от най-мъчителните ѝ периоди. В тази дълбоко лична автобиография Мишел Обама кани читателите в своя свят, хронологично проследявайки преживяванията, които са белязали живота ѝ – от детството в южната част на Чикаго; през годините като изпълнителен директор, когато балансира между ролята на майка и тази на работеща жена; до времето, прекарано на най-известния адрес на планетата. 

„Жената, която има план“ – Мей Мъск

изд. „Лабиринт“, преводач: Стоянка Сербезова-Леви

Днес Мей Мъск е един от най-търсените световни модели и се радва на голямо сплотено семейство и на много приятели. Но невинаги животът ѝ е бил толкова бляскав и увенчан с успехи. На 31 години набира смелост да сложи край на домашното насилие, на което е подложена, да се разведе и да остане сама с трите деца. Успява да се наложи като един от най-добрите диетолози в света. Не се страхува в зряла възраст да смени осем града и три държави и да започне всичко отначало. Успява да отгледа три преуспели деца, едно от които – Илон Мъск – е сред най-дръзките новатори и предприемачи в света. Мей Мъск разказва увлекателно и подробно, споделя мъдростта и опита, които е натрупала през годините, и ни вдъхновява да не се страхуваме да променяме живота си и да го правим по-пълноценен и интересен.

„Тя, Цветана Манева“ – Георги Тошев, Яна Борисова

изд. „Книгомания“

Тази книга е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса, разказана от журналиста Георги Тошев и драматурга Яна Борисова, с помощта на семейството, колеги и приятели на Цветана Манева. Поредица от разговори, които разкриват нейните съкровени мисли и вълнения, свързани с живота ѝ, кариерата, приятелите, преподаването, страховете и най-вече за изворите на вдъхновение, което е неделима част от съществуването на всеки човек на изкуството. Цветана Манева изиграва над 120 роли в киното и театъра, въпреки редицата награди за таланта ѝ, които получава през живота си, Цветана Манева остава сдържана и далеч от суетата, характерна за артистичните среди.

„Неудържима. Моят живот досега“ – Мария Шарапова 

изд. „Хермес“, преводач: Коста Сивов

Едва на седемнайсет години, Мария Шарапова побеждава действащата шампионка Серина Уилямс на финала на Уимбълдън. Скоро манията по младата руска тенисистка обхваща целия свят. Но нейната история не започва с тази победа, а в Сочи. Там, едва четиригодишна, хваща ракетата с изумителна концентрация. Започва със сляпата и непоколебима вяра на баща ѝ – Юрий, че дъщеря му ще бъде номер едно в света. Двамата пристигат в Америка само със седемстотин долара в джоба, но не се предават. „Неудържима“ е въздействаща история за живот, посветен на тениса, но най-вече за нестихващото желание за победа на една истинска шампионка.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ 1 и „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ 2 – Елена Фавили, Франческа Кавало

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки” е част от каталога на изд. “Хермес”, преводач: Диляна Георгиева, а втората част излиза с логото на изд. “Сиела”, преводач: Борислав Стефанов

Двете части на книгата „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ събират историите на 200 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро. Кралици и активистки, астронавтки и изобретателки – всички до една с удивителни съдби, които показват, че няма нищо невъзможно. Това не са приказки за принцеси, които чакат своя принц. Това са истински истории за необикновени и смели жени, които са променили света.

„Аз съм Българка“ – Петя Александрова

изд. „Сиела“

Това е първо по рода си изцяло българско издание, събрало 40 истории и 40 портрета на вдъхновяващи българки. Петя Александрова представя под формата на кратки истории, наподобяващи приказки, съдбите, и постиженията на български жени. 40-те портрета са нарисувани от български художнички и тяхната работа превръща изданието в отличен представителен каталог на талантливите дами от областта на изкуството.


Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.