fb
10, които...Специални

9 цитата от Мей Мъск – “Жената, която има план”

4 мин.

Уважавам хора, които имат планове и ги следват. А също и такива, които успяват бързо да съставят нов план, когато обстоятелствата го изискват, а старият вече не води до добри резултати. Адаптивността винаги надскача принципността и рутината и може би това е една от причините да харесам автобиографията на Мей Мъск“Жената, която има план” (изд. “Лабиринт”). 

Мей Мъск е (към момента на написване на книгата – 2019 г.) на 71 години и има с какво да се гордее в живота си. Избягала е от съпруг насилник и неслучайно споменавам това, а не че е майка на Илън Мъск, на първо място. Със сигурност вторият факт би привлякъл повече читатели да посегнат към книгата, но за мен примерът, който дава със силата да започне живота си наново, е много по-важен. Много млада и с три деца тя събира куража да постави край на насилието и да потърси как да продължи напред. Работи като модел и диетолог и с много воля успява да осигури чудесна среда за израстване на децата си, да изгради кариера и да се чувства щастлива, без задължително да е отметнала всички стандартни критерии, които ползваме (поне западните общества) за “успешен живот”.

„Жената, която има план” е непретенциозно написана и много свежа книга, в която откриваме важни послания. Ще провокирам вниманието ви с 9 цитата от книгата.

1.
Изненадите в живота дебнат зад всеки ъгъл. Те са свързани с грижите, които полагаме за себе си, за децата си и за приятелите си, както и с търсенето на възможности да изглеждаме и да се чувстваме прекрасно, да изградим успешна кариера и да живеем вълнуващо и няма как всичко да бъде обмислено наведнъж. Но най-важното е да планираме първата крачка, за да продължим напред.

2.
Колкото и да е странно, харесвам бръчките по лицето си, а след като навърших 60 години – и по бедрата и ръцете си. Щастлива съм, че съм здрава.

3.
Когато бях на 15 години, ми казаха, че кариерата ми на модел ще приключи на 18, на 71 години съм в апогея си. Постепенно се бях уверила, че има изход от всяка ситуация. Винаги можеш да си съставиш нов план.

4.
Всеки притежава най-различни качества. Предпочитам на надгробната ми плоча да пише „Тя беше забавна“ вместо „Тя беше красива.“

5.
Ако искате да бъдете елегантни, но ви се струва трудно, сприятелете се с някого с изтънчен вкус. Такива жени обикновено обичат да пазаруват. Помолете я да ви придружи по време на пазаруването и да избере вместо вас някои основни неща, както и дрехи за по-особени случаи. А също и аксесоари: обици, колиета, чанти, чорапогащници и обувки. Видът ви трябва да бъде завършен. Със сигурност ще се чувствате странно и некомфортно в избраните от друг човек нови дрехи. Аз се чувствам така, но тъй като неизменно получавам комплименти, стигам до извода, че трябва да се доверя на човек с по-изискан вкус от мен. Бъдете готови за промени, за грешки и отново за промени, докато не постигнете подходящия за вас стил.

6.
Ако искате животът ви да се промени, казвайте „Защо пък не?“. По онова време конкурсът за красота беше нещо дребно, на което казах „Защо пък не?“. Понякога обаче така трябва да посрещаме и съдбоносните промени.

7.
Ако живеете в страх от някого, си съставете план как да се освободите. Ако сте нещастни във връзката си, направете всичко възможно да я прекратите. Аз останах прекалено дълго с надеждата, че другите се променят, че ще се промени ситуацията. Но не се промени нищо, докато самата аз не се реших на промяна.

8.
Хората ме питат как съм успяла да отгледам такива преуспели деца. Постигнах го, като ги оставях да се занимават с каквото им е интересно.

9.
Ако не си роден с късмет, трябва да откриеш дарбата си и да я развиваш. Разказвайте за нея на хората, с които общувате, и в социалните мрежи. Забравете за произхода си. Една поговорка гласи: „На двайсет и една години човек вече не е сирак“. Това означава, че всеки трябва да поеме отговорността за бъдещето си. Колкото по-упорито работите, толкова по-бързо ще ви застигне късметът.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.

Откъс от книгата прочетете тук.