fb
10, които...Специални

9 книги, с които да завъртим колелата за чист въздух и природа

7 мин.
Young woman with a bicycle

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН стартира серия от инициативи, свързани с тазгодишната тема на Световния ден на околната среда на 5 юни – „Замърсяване на въздуха“. Конкурсът за кратки „Истории на колела“ е сред тях, като участие вземат служителите на включилите се компании, а „Аз чета“ е медиен партньор. Редакторката от „Аз чета“ Милена Ташева е в журито, наред с писателя и преводач Ангел Игов и журналиста Живко Константинов. Очакваме резултатите през септември, а дотогава ви предлагаме списък с девет заглавия, обединени от темата за екологичното мислене, грижата за природата и въздуха.

 

„Първите седем“ (изд. „Вакон“) от харизматичния алпинист и учен Боян Петров е документален разказ за неговия път към изкачването на осемхилядници. Методична и систематична книга за избора на цел и стила на изкачване, изграждането на режим за тренировки и възстановяване, хранителен режим по време на експедицията. Отвъд очевидното Боян обръща внимание на отношението към средата по време на тези експедиции: флора и фауна. Апелира към оставяне на мястото такова, каквото си го намерил, особено в непознати и нови територии. Като зоолог изследва животните над 5 000 м надморска височина, не подминава „дребните животни, които алпинистите не виждат”. Личността му липсва (след изчезването му през май 2018 г. в опит да изкачи Шиша Пангма), написаното от него продължава да е значимо и действащо.

 

„Градове за хората“ (изд. „Жанет 45“) от Ян Геел представя редица творчески идеи на едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на многобройни проекти за подобряване на градската среда в цял свят. Геел изследва някои от големите градове, които успешно са направили подобрения през последните няколко десетилетия, и формулира предизвикателствата на бъдещето. Той беше България през 2016 г., за да изнесе лекция на форума One Architecture Week и да представи книгата си.

 

 

 

„Експедиция Recycle“  (изд. „Вакон“) от Вячислав Стоянов разказва историята на един преход от 6000 километра в една уникална велоекспедиция по Черно море. В същността на книгата са закодирани рециклирането, влиянието на автомобилите върху замърсяването и призивът към осъзнаване и промяна. Описаните приключения са не само зов за събуждане, но и забавна авантюра с жителите на една държава, която не е обособена на никоя карта – тази на черноморския народ. Вячеслав Стоянов ни грабва със своята толкова проста и същевременно вдъхновяваща философия: „Обичам живота и искам да се възползвам от всичко, което предоставя той!“.

 

hyuga-mayk viking„Малък наръчник по хюга“ (изд. „Хермес“) от Майк Викинг не е поредното захаросано четиво, в което ще прочетете куп общоизвестни приказки и съвети как да направите живота си по-добър. Книгата е много интересно, достъпно поднесено и красиво оформено изследване на феномена хюга, който е част от народопсихологията на датчаните. Чете се неусетно, като предлага редица любопитни факти и добри идеи за създаване на уют навън и мир вътре в нас. Тя разкрива тайната на датчаните за постигане на щастлив живот, както и връзката между щастието и природата в скандинавските страни.

 

„Около Африка с колело“ от Риан Мансер е действителна история за едно бурно приключение в екстремни условия, което цели да повиши информираността на световната общественост за ужасяващия жизнен стандарт в Африка. Велоекспедицията на Мансер му позволява да срещне безкрайна щедрост и милосърдие, нерядко в лицето на най-бедните, но и често се превръща в тежко предизвикателство. Книгата дава възможност на читателите да съпреживеят трудностите и вълненията, съпътстващи пътешествието му – той надвива пустинята Сахара, научава френски, португалски и арабски, яде маймуни, плъхове и прилепи, зърва пирамидите, изпитва свободата на Червено море в Египет, храни хиени с уста и стъпва на най-високите и най-ниските точки в Африка.

 

Otgovornata kompania, Yyvon, StenliОтговорната компания” (изд. „Жанет 45“) е втората книга на Ивон Шуинар, (създател на компания Патагония, автор на „Пусни народа ми да кара сърф”) в съавторство с неговия племенник Винсънт Стенли (вицепрезидент маркетинг в компанията). Двамата автори се насочват към производители, предприемачи, доставчици, клиенти, неправителствени организации, независимо от сферата на дейност. Опитът, който споделят, е разбираемо свързан с  Патагония, но примерите им са с по-сериозен обхват. Според Шуинар глобалното замърсяване може да се предотврати преди всичко от глобалните компании. В осъзнатата им посока на мислене и след направата на много грешки (не само от тях), в „Патагония“ започват да проследяват целия цикъл на производство на дрехите с тази марка: от полето за засаждане на памук през възрастта на използваните работници до продажбата на стоките. Създават инициативата 1% за планетата и стават полезния пример за производителите на спортни и планинарски стоки. Финансират документални филми за проблемите на природата в Патагония и не спират да са активни граждани и компания, разпространявайки своя пример.

 

„Фактологичност“ от (изд. „Изток-Запад“) Ханс Рослинг предлага радикално ново обяснение на един феномен – хората имат напълно погрешна представа за съвременните глобални тенденции (какъв дял от населението на света живее в бедност, защо световното население нараства, колко момичета завършват училище и т.н.). Авторът, шведски лекар, академик, статистик и световноизвестен лектор на TED, разкрива десетте инстинкта, които изкривяват нашата перспектива – от склонността ни да разделяме света на два лагера (ние и те) до начина, по който медиите формират нашия светоглед. Оказва се обаче, че въпреки всичките му несъвършенства светът е в доста по-добро състояние, отколкото предполагаме. Това далеч не означава, че няма истински поводи за притеснение. Но когато постоянно се тревожим за всичко, вместо да поддържаме само становища, подкрепени със солидни факти, може да загубим представа кое е истински важно.

 

„Щастливците не карат колело“ (изд. „Фабрика за книги“) от Костадин Николов е забавна книга с кауза. Младият ѝ автор е запален колоездач с чудесно чувство за хумор и афинитет към увлекателните истории. В книгата си той описва свое пътуване из Германия с велосипед, доказвайки че за да натрупаш паметни преживявания, далеч не е нужно да залагаш на конвенционалния начин на придвижване, даже точно обратното. Костадин и в момента е на път, този път към приключенския елемент е добавил и благотворителна кауза. Пътешествието му минава под надслова „Карай колело, подари добро“, а целта е да съберат средства за ремонта на център „Майка и бебе“ в град Габрово, където живеят бременни жени заедно с техните новородени.

 

„Бобо Бермундо и Отряд „ПиПеР“ от Дарина Димитрова е първият детски роман за четене, засаждане и изяждане. Той разказва историята на вещицата Нехая, която живее във всеки от нас в малка или в по-голяма степен. Срещу нейните ужасяващи магии обаче има цял отряд – ПиПеР, способен да я пребори. Книгата е създадена като опит да покаже как да победим безразличието към околната среда. Тя съдържа 35 илюстрации от Кристина Михайлова, които пресъздават тази триумфална победа, а текстът, който проследява цялото приключение, е дело на Цветелина Вътева. Шрифтът е за хора с дислексия, а книжното тяло е изработено от природосъобразни материали – сертифицирано еко мастило, сертифицирани семена, растително лепило, биоразградимо фолио и 100% рециклирана натурално бяла хартия.


За допълнителна информация, можете да прочетете The SDG Compass, издание на Глобалния договор на ООН за Целите за устойчиво развитие, свободно за ползване.

 

Снимка на публикацията: Pexels