fb
Ревюта

„Малък наръчник по хюга“ по пътя към щастието

3 мин.
hyuga-mayk viking

hyuga-mayk viking„Малък наръчник по хюга“ (изд. „Хермес“) на Майк Викинг е красива книжка, която разкрива тайната на датчаните за постигане на щастлив живот.

Защо Майк Викинг?
Той е датчанин и изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген, който от години проучва нивата на личностна удовлетвореност в различните държави и общества. Така че сме попаднали в ръцете на истински професионалист в измерване и анализиране на щастието.

Защо датчаните?
Защото те са в челната тройка (и често на първо място) на всички изследвания за обща удовлетвореност и постигане на висок стандарт на живот. Което означава, че не просто са с високи доходи, спокойни за бъдещето си и с ниски нива на стрес, но и го осъзнават. Осъзнават още, че плащат най-високите данъци в Европа и имат ужасен климат, но не драматизират излишно…

Защо датчаните са толкова щастливи?
Отговорът на Викинг е хюга – изкуството да се наслаждаваш на обикновените удоволствия. Всекидневието да ти тежи по-малко, защото знаеш, че има нещо по-важно от парите и демонстрацията на тяхното притежашане, от преследването на цели и работата до пълно изтощение. Нещо повече, което всъщност е… малко.

Малко повече уют, за да се чувстваш добре навсякъде и по всяко време. Е, може би с изключение на задръстването в студена зимна сутрин. ;)

Защо да се доверите на хюга?
Хюга е начин на живот и световъзприемане. Способността да се ограждаш с хора, на които държиш, и заедно с тях да създадеш сплотена общност, която да се грижи да общия просперитет. Хюга е да имаш уши, които могат да чуят тишината и хармонията на пукота на дървата в камината, и очи, които да видят красотата на всичко естествено. Да разбираш ценността на дните, в които цялото семейство се събира заедно. Да можеш да си позволиш правилния баланс между работа и свободно време, да нямаш неосъществими очаквания, да цениш скромността и да си благодарен. (Светлината от запалени свещи и тортата са абсолютно задължителни!)

Държа да кажа, че „Малък наръчник по хюга“ не е поредното захаросано четиво, в което ще прочетете куп общоизвестни приказки и съвети как да направите живота си по-добър. Книгата на Майк Викинг е много интересно, достъпно поднесено и красиво оформено изследване на феномена хюга, който е част от народопсихологията на датчаните. Чете се неусетно, като предлага редица любопитни факти и добри идеи за създаване на уют навън и мир вътре в нас.

В крайна сметка се убедих, че най-хюгаважното е да се чувстваш свободен и сам да си създаваш смисъл всеки ден.

[ + ]