fb
БългарияНовини

Културен календар (16-22 септември)

3 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Регионалния исторически музей на София

Ден на София (17 септември)

Този вторник освен, че е празнуваме Деня на София, ще честваме и 140 години от обявяването на града за столица на България. По традиция на този ден ще е безплатен входът за посетителите на Зоологическата градина, Парк-музея „Врана“, Регионалния исторически музей на София и на Софийската градска художествена галерия.

В 20.30 часа на площад „Княз Александър I“  ще започне безплатен спектакъл с музика на живо, 3D мапинг и VJ шоу „София градски вибрации – 140 удара в минута“. В него ще участват Деси Андонова, оперното сопрано Ина Кънчева и Космически гласове от България. Музиката за шоуто е на DJ Иван Шопов и Димитър Бодуров, а на сцената освен тях ще бъдат цигуларката Бояна Желязкова, тромпетистът Нейко Бодуров и перкусионистът Петър Йорданов – Бъни. Визията и 3D мапингът на „София градски вибрации – 140 удара в минута“ са дело на Весела Данчева и екип от Компот Колектив – автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България, а визуалното шоу по време на концерта ще бъде създадено от Лора Шопова.

Литературен маршрут „Софийски страници“ (18 септември)

На 18 септември в 18:30 часа за последен път ще се проведе безплатната литературна разходка в центъра на града „Софийски страници“.

Лора Шумкова ще поведе всички желаещи през различни „литературни спирки“ и ще им разкаже подробности за началото на литературната история на София, за кафенето като място за литература и културно средище и много други интересни неща. Началото е в 18:30 часа пред Народния театър „Иван Вазов“.

Празник на религиите (19 септември)

В сряда от 17.00 часа в подкуполното пространство на Столичното ларго ще започне Празник на религиите. Шестте основни религиозни общности ще представят културна програма в рамките на празничен концерт с най-талантливите си деца и звезди.

Към посланието за толерантност от сцената ще се присъединят Ваня Костова, Етиен Леви, Хайгашот Агасян, Нели Андреева, а след края на програмата публиката е поканена на организирано посещение на храмовете разположени в четириъгълника на толерантността в нашия град. Празникът на религиите е част от Календара на културните събития на Столична община.

Европейски дни на наследството (21 септември – 22 септември)

Повече от 35 сгради със забележителна архитектурна стойност в столицата ще отворят врати. Сред тях са:  Министерството на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Централния военен клуб, Военната академия „Георги С. Раковски”, Баня Баши джамия, Софийската синагога, Католическия катедрален храм „Св. Йосиф”, Концертен комплекс „България”, Народен театър „Иван Вазов”, Националната галерия – Двореца, Софийската опера и балет, Съдебната палата, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, неговите музеи и библиотека, Университетска ботаническа градина, Френския институт в България, Резиденцията на Република Франция, галерия „Oborishte 5“. Пълна информация за програмата на събитието, можете да видите тук и тук. Вход свободен. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимка: Facebook/“Софийски страници“ – литературен маршрут с Лора Шумкова