fb
Ревюта

Един нетипичен „Адвокат на престъпници“

4 мин.
Advokat na prestapnitsi Dzhon Grisham

Advokat na prestapnitsi Dzhon GrishamДжон Гришам бе сред първите писатели, с които преди години започнах да се впускам в дебрите на криминалното творчество. Най-хубавото при него е, че винаги знаеш какво да очакваш – безупречно поднесена история. Не помня да ме е разочаровал досега.

За някои Гришам може и да е комерсиален и предвидим, за други просто е един от многото популярни американски автори на съдебни романи, а за мен винаги е бил писател, към когото посягам, когато ми се чете качествен трилър. „Адвокат на престъпници“ (изд. „Обсидиан“) е най-новата му творба, която веднага се нареди сред успешните и най-продавани книги в страната ни за изминалите няколко месеца.

Себастиан Ръд не е типичен адвокат. Практикува сам. Обича да поема заплетени дела, в които целта невинаги е възтържествуването на справедливостта, а победата на прокурора. Защитава предимно престъпници, с който никой друг адвокат не иска да се занимава.

Ръд е отдаден на професията си, но не му пука дали съдебните заседатели го мразят, стига да не мразят клиента му. Вози се в брониран бус (с автоматичен пистолет в жабката), който е новата му кантора, след като офисът му бива взривен – така и не става ясно кой точно от всичките му неприятели носи вина за това.

Никога не питам обвиняемите, които защитавам, дали са виновни – загуба на време е, пък те и без друго лъжат.

Ръд никога не се сближава прекалено с клиентите си и като цяло няма много приятели, освен довереника си Партнър – бивш клиент, към момента изпълняващ ролята на негов шофьор, правен консултант и бодигард. Адвокатът не се тревожи за етиката, защото враговете в неговия свят са безмилостни. Обича зрелищните процеси и винаги да бъде в светлината на медийните прожектори. Има подходящи приятели в пресата, които да раздухат някое дело при нужда, както и собствена къртица в полицията, снасяща му редовно важна информация.

В личния си живот Ръд е разведен, има неплануван 7-годишен син, който е под попечителството на бившата му жена, също адвокат и лесбийка. Отношенията му с нея не са никак добри. В малкото си свободно време пък Ръд е привърженик на нелегалния хазарт. Играе „мръсен голф“ и залага на свободни боеве в клетка. Дори е инвестирал 30,000$ в MMA боец срещу част от приходите от кариерата му.

Advokat na prestapnitsi Dzhon GrishamНеведнъж се случва Ръд да подкупва правилните хора, за да му се падне предпочитания съдия по делото, което ще води. Понякога работи и про боно, както при Тадео Запате – неговият любим боец, който след несправедливо присъдена победа на противника решава да смели от бой рефера. В резултат на 22 удара, нанесени от боеца, съдията почива от мозъчен кръвоизлив 5 дни по-късно, а Тадео е изправен пред поне 20-годишна присъда и пледира за невменяемост.

Всъщност това е само една от историите, около която Гришам умело заплита сюжета си. Авторът започва с няколко дела на адвоката, които бързо биват разрешени, но междувременно хваща на въдичката всеки читател и го подтиква да продължи нататък. Следват по-заплетените истории, вадещи на показ кирливите ризи на онези хора, които уж са на страната на закона.

В „Адвокат на престъпници“ има от всичко, което прави един трилър интересен: убийства и разярени престъпници, осъдени на смърт, които обичат да сеят хаос преди предвидената инжекция; корумпирани полицаи и влизания с взлом в грешния дом; отвлечена дъщеря на важна клечка в местното полицейско управление, която се оказва част от добре планиран трафик на хора; сплашвания, взривове, отмъщения и поне няколко извънсъдебни споразумения. С други думи – Гришам е в пълния си вихър.

Стилът на любимия разказвач на Америка създава истински page turner. Кратки, насечени изречения и нон-стоп действие, което не губи вниманието на читателя. Насладих се до последната буква на книгата!

Гришам няма нужда от реклама. Той просто знае как се пише перфектен криминален роман.