fb
БлоговеМнения

Актуализирайте проклетия списък, докато още имате светещи погледи срещу си

3 мин.

зорница христозоваСписъците със задължителна учебна литература са горичва тема за всички, които се вълнуват от темата за насърчаването на четенето и детската грамотност. Публикуваме статус на Зорница Христозова от издателство „Жанет 45“ от профила й във Facebook, в който тя разказва с какво може да се сблъска един родител, за да намери всички издания от „заветния“ задължителен списък с книги в училище, и се присъединяваме към нейния призив.

Днес идва малкият син на колега от борса Болид в моя офис и ме пита за книжка от прословутите задължителни списъци. Предстои му да бъде четвъртокласник в най-елитното 125 СОУ в нашия квартал – Младост 4 (от блянове по елитарността му и аз спах една нощ пред високите му порти!). Книгата е „Старогръцки митове“ на Йоргос Гералис, издадена в България през далечната 1992 година от издателство „Прозорец“.

Децата с книги са ми слабост и затова реших да помогна на сладура, който чинно си носеше завещан от любимата учителка лист. Започна се едно търсене – първо на нашата борса, после в интернет (книжарници, антиквариати), звъннахме в офиса на издателството, после в търговския му отдел на борса „Искър“, та стигнахме чак до главния му редактор (имам предимството да го познавам, за разлика от Валентина и от майките с други професии – обитаваме общи поселения на българския книгосвят).

И ретроградната „Читанка“ забъркахме, шегувахме се, смяхме се, но книга не намерихме. Посъветвах го да посети библиотеката, там сигурно ще я намери и ще може да я прочете, както е заръчала госпожата.

Преди да си тръгне, този малък мъж, със светещи очи, ми подаде списъка си с книги – разпечатан в различни цветове текст, фигурки, листенца, точки и подточки, а на мен ми се прииска да се захапя. С половин уста му препоръчах „Ян Бибиян“ (1933) от вековния Елин Пелин, да му се кефи, както аз – преди цели 25 години! За „Робинзон Крузо“ малко си замълчах…

Уважаема госпожо Учител, от елитното 125 СОУ – София, books_v

Моля, актуализирайте проклетия списък, докато още имате светещи погледи срещу си!

Тази година те са при Вас за последно, но ще дойдат други. Ако имате нужда от помощ, обадете се, има кой да Ви помогне!

Не знам на колко години сте, аз съм на 36, децата – на 10-11, а списъкът си стои същият. Добре де, извинявам се,- „Воля“ и Зарко на Горчивкин (слава на комунизма!) ги няма.

От своя страна обещавам да си препрочета „Ян Бибиян“ (щом трябва да се навакса бройката) – представите, които си създавам за всемогъщата дяволска опашка на Фют, биха ме удоволетворили повече, в един съвсем консервативен смисъл на думите.

С пожелания за плодотворна работа!

Преди 2 години и Александър Шпатов имаше силен текст по въпроса със задължителната учебна литература – припомнете си го:

Втренчването в автори с имена на квартали пречи на четенето