fb
БлоговеМнения

Акунин: Заемеш ли страната на Злото, ставаш част от него

2 мин.

Руският писател Борис Акунин обясни в социалните мрежи Facebook и Telegram защо се противопоставя на войната в Украйна. Според него зад режима на Путин стои зло и подкрепяйки го, човек може да стане част от него. Катализатор за призива към руснаците са непрестанните искания да се откажат от украинската позиция и да застанат на страната на Руската федерация.

Писателят, който многократно осъжда руската инвазия в Украйна, отбеляза, че трябва непрекъснато да повтаря „истината“ на руснаците, защото всеки ден получава гневни съобщения от сънародниците си.

„Някоя Алена ми пише в лични съобщения, призовавайки ме да „застана на страната на Русия“, защото е „срамно да не подкрепям страната си“. Други пишат същото или за същото. И безкрайно цитират Сергей Бодров: „По време на война не можете да говорите лошо за собствения си народ. Никога. Дори и да грешат”, каза авторът на публикацията.

Акунин посъветва тези почитатели на войната и делото на покойния Бодров да продължат цитата си с думите: „каза войник на Вермахта“.

Писателят обясни, че злото атакува подло съседна държава през нощта без да обявява война, лъже за „учения“ на границата с Украйна, разрушава градове и убива хора, провъзгласява по федерален телевизионен канал, че Русия трябва да унищожи враговете си във война, за да за да „докаже своя героичен образ“.

„Е, руснаците ще трябва да бъдат разделени на тези, които са съгласни, и тези, които не са съгласни да считат войната за национална идеология. Война, за да управлява Путин завинаги. Тази война няма други цели“, подчерта авторът.

Ето и цялата публикация на Борис Акунин: