fb
НовиниПо света

Борис Акунин: Пише се последната глава от историята на Руската Федерация

5 мин.

„Това, което наблюдаваме в момента, е последната глава от историята на Руската федерация. Държавата, създадена през 1991 г. с падането на Съветската империя, е обречена да се разпадне в съвсем близко бъдеще, защото въпреки че Путин мисли, че унищожава украинската държава, всъщност той унищожава руската държава. И най-тъжното е, че на мен няма да ми липсва тази държава, наречена Руска федерация“, каза писателят Борис Акунин по време на ексклузивно интервю с кореспондента на bTV във Великобритания Васил Христов. Разговорът беше излъчен в предаването „120 минути“ и в него авторът разказа, че много добре си спомня как през август на 1991 г. започва животът на тази държава.

„Бях сред тези хора, които бяха около Белия дом, руския Бял дом, този жив щит. Спомням си как ходехме по улиците с трицветното ни знаме. И сега всичко то е компрометирано. Руският трикольор е опетнен. Така че новата Русия, която ще се появи в крайна сметка, ще трябва да промени името си, флага си, държавните си символи, всичко“.

Борис Акунин е категоричен, че в момента в Русия не може да се говори за истина.

„Но те дори не го наричат война. Да наричаш случващото се война в Русия в момента е криминално престъпление. Те го наричат специална операция. Не съществува война, ти не можеш да напишеш или дори да произнесеш тази дума. Картината, която се рисува пред руското общество, е абсолютна измислица. Една измамна фасада. И най-ужасното нещо е, че диктаторът вярва на тази картина. Той създаде много специфичен феномен, след като пое контрола над телевизионните канали. Направи ги основно оръжие на пропагандата. Каза им каква картина за света да създадат. И накрая той самият започна да вярва на тази картина“, обясни писателят.

„Но изобщо не говорим за истина. Забравете за истината там“.

кадър: bTV

Според писателя руската държава е изградена по такъв начин, че демокрацията не е възможна. „Това е огромна империя, която е напълно централизирана и, за да съхрани силата на държавата, трябва да е абсолютна. Не може да има разделение на властите. Всичко трябва да се контролира от центъра. И това не позволява никакви маневри за свободата. Защото, щом тази система започне да се децентрализира, се появява сепаратизмът, на което станахме свидетели през годините. И започват локални войни. Така че, за да се запази целостта, те трябва да използват сила. За да използват сила, те трябва да потиснат свободата на словото. Не може да има законност. Може да има само едно правило и истина, и това отново, и отново, и отново, и отново ни връща към тази матрица. Така че, ако искаме Русия да стане демократична, свободна държава, тя трябва да бъде напълно, напълно променена от основата си. Тя трябва да стане истинска федерация или дори конфедерация. Това трябва да е страна, нещо като „Съединени руски щати“ и всеки щат трябва да решава своята съдба“.

Акунин следи как реагират страните от бившия Източен блок на войната в Украйна и смята, че„след много кратко време, ако Путин успее в Украйна, той внезапно ще си спомни, че България е също брат. Ще се запита – не бяхме ли заедно? Защо не можем да бъдем отново заедно?“.

Писателят е категоричен, че Русия не е Владимир Путин и разказа, че само преди дни са започнали ново движение, което се нарича „Настоящая Россия“  – „Истинската Русия“. „Публикувахме декларация която бе подписана от трима руснаци, живеещи в чужбина – Михаил Баришников в Съединените щати, Сергей Гуриев, брилянтният икономист, живеещ в Париж, и аз самият от Великобритания. Ние се обърнахме към хората на руската култура, живеещи навсякъде по света, че Русия на Путин е фалшива Русия. Има една истинска Русия и трябва да я покажем на света. И да кажем, че истинската Русия е срещу войната. Първото нещо, което трябва да направим, е да помогнем на украинските бежанци и започнахме събирането на средства, за да им помогнем. И това е само началото, защото Русия не е Владимир Путин. Русия не е Руската Федерация, която се компрометира, и се превърна в престъпна държава“. Акунин вярва, че светът и човечеството ще стават по-добри, по-хуманни, по-толерантни, по-съпричастни.

„Убеден съм, че Русия ще се възроди, защото за мен Русия е културата, нейната енергия, нейното въображение. Русия винаги е била много силна в това. Ако ние създадем здравословна среда в Русия, мисля, че Русия ще изненада света с добри неща, а не с лоши. На това се надявам“, обобщи писателят.


Борис Акунин е един от най-известните съвременни руски писатели и авторитетни интелектуалци, автор е на „Коронация“, „Азазел“ и ред други романи с над 10 млн. тираж в Русия. Книгите му са преведени на над 30 езика. Заради защитата му за Алексей Навални и позицията му срещу войната в Крим става известен като един от най-значимите дисиденти срещу режима на Путин. От негов любим автор се превръща в един от най-големите му противници. От 2014 г. живее в Лондон.