fb
БългарияНовини

Алек Попов и Мария Пеева в подкрепа на кампания за борба с инсулта

1 мин.

Авторът на „Мисия Лондон“ и поредицата за Сестри Палавееви Алек Попов и блогърката Мария Пеева, съавторка на романа „Писмо до сестра ми“, се включиха в кампания за борба с инсулта. Двамата участват в информационен клип по случай Световния ден на хипертонията – 17 май.

Във видеото можем да видим и заместник–главния редактор на „Ciela“ Христо Блажев, както и популярни лица от сцената и телевизионния екран – актрисата Луиза Григорова-Макариев, футболиста Ваня Джаферович, ТВ водещия Павел Владимиров, певицата Албена Танева и др.

Алек Попов казва в част от репликите си:

Всяка година у нас се разболяват от мозъчен инсулт над 40 000 души. За много хора инсултът е началото на края. Това трябва да ни накара да се замислим.

Акцентът на тазгодишното отбелязване на Световния ден на хипертонията е профилактика и контрол на хипертонията и мозъчния инсулт, а кампанията ще премине под мотото „Нормално кръвно налягане. Нормален сърдечен ритъм. Превенция на мозъчен инсулт“. Вниманието ще бъде насочено към предсърдното мъждене, което е най-честото ритъмно нарушение. То влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт три до пет пъти, учестява и влошава сърдечната недостатъчност и образува тромби.

В рамките на национална кампания ще бъдат разположени пунктове за безплатно измерване на кръвно налягане на гражданите в 11 български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград, Кърджали.

Изгледайте цялото видео, озаглавено „С едно измерване!“:

 

[ + ]