fb
БългарияНовини

Пловдивският театър поставя и „Трънски разкази“ на Петър Делчев

2 мин.

transki-razkazi-balkanska-syuitaДраматичният театър в Пловдив ще включи в програмата си още едно литературно заглавие от новия сезон, съобщава БНТ2. След „Възвишение” на Милен Русков и „Сестри Палавееви” на Алек Попов, „Трънски разкази” се присъединява към репертоара на театъра.

„Тези три книги са напълно достатъчни, за да покажат тенденцията, която ние искаме да наложим в българския театър по принцип – това отношение към българската литература, това спомагане текстове на български писатели да стават широко популярни”, казва драматургът на театъра – писателят Александър Секулов. Той разкрива, че следва обръщане и към пловдивските автори, като сред потенциалните творби за поставяне са книги на Недялко Славов, Митко Атанасов, Иван Странджев, Петър Анастасов, Елена Пенева, Антон Баев.

„Желанието ни е да създадем лаборатория за литература, ориентирана към драматургията за сценично изкуство. Тя ще заработи с пълна сила в мига, в който театърът върне блясъка си след ремонта. Това е важно за всички“, допълва директорът на театъра Кръстю Кръстев.

Петър Делчев разкрива, че не се е колебал нито за миг след като е получил предложението от пловдивския театър и е готов да се работи по текста. „Не знам как текстът ще се случи на сцена, говорим за това със Секулов отдавна и не се притеснявам. Наясно съм, че с качването на Трънски разкази на сцена ще има компромиси, най-вече с героите“, казва той.

delchevТова е втората голяма новина за Делчев от последните седмици. Преди дни той разкри, че планира експедиция с каяк през Черно море през юли.  Той ще гребе около 1300 км между Бургас и Кобулети в Грузия, а пътуването ще бъде финансирано с парите от продажбата на книгата „Следи по водата“, която се предлага по 22 лв. или 555 лв. за ценители.

[ + ]