fb
От издателстватаСпециални

Александър Секулов представя новата си поетична книга „Хроники и химни“ в София

3 мин.

Advertorial

Александър Секулов ще представи новата си стихосбирка „Хроники и химни“ в столицата. Събитието ще се състои на 12 март (вторник) от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ в НДК, а читателите, които нямат възможност да присъстват лично, ще могат да гледат живо излъчване от премиерата на фейсбук страницата на „Аз чета“.

„Хроники и химни“ се появява две години след успеха на предишния сборник на автора – „Море на живите“, който му донесе националните награди за поезия „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“ и „Орфеев венец“.

Книгата излиза със знака на Издателска къща „Хермес“, преиздала в изящен колекционерски вид романите на Секулов „Колекционер на любовни изречения“,„Малката светица и портокалите“ и „Господ слиза в Атина“. За стихосбирката писателят Недялко Славов казва:

Поезията на Александър Секулов е изящен поход на думите, митологично придвижване на мисли и метафори, а „Хроники и химни“ е ново разширение на поетическите територии на съвременната българска поезия.

Откъс от изданието можете да прочетете тук:

НЕВЪЗМУТИМИ КАТО ДРЕВНИТЕ ПОЕТИ

Поезията е тук, за да извика бъдещето – с цялото му минало и катастрофа, с влюбената му наивност, с досадното старание да усвои или открадне занаята на мъртвите владетели. На границите на познатия ни свят, сред розмарина и летящите смокини, разсечено надве от падащата светлина, е нашето владение, което населихме с народи, с истории и вечност. Но ние твърде дълго не се завърнахме. Прислугата измисли наши двойници – женихи на съпругите, укрили във утробите си цялото пътуване. Сега ще трябва да избием всички в хекзаметър, невъзмутими като древните поети. Дворците ще опразним, тържищата, стъгдите, ще можем да живеем само като варвари. Новородени, а не родни. И чистото изкуство е молитва сред кръв, инстинкт и смърт. Когато властта престане да е изкусителна, ще призовем певците, очите им ще вземем. Бездруго те възпяват, но не виждат.

Александър Секулов е един от най-интересните и търсещи български писатели. Автор е на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, „Островът“, Скитникът и синовете“. Издал е поетичните книги „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“.

Драматург на Драматичен театър – Пловдив, автор на пиесите „Няма ток за електрическия стол“, отличена с „Аскеер“ за драматургия, „Дебелянов и ангелите“ и на „Одисей“, чиято премиера предизвика фурор преди броени дни в Пловдив.

Носител на националните литературни награди „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“, „Орфеев венец“, „Иван Николов“.

Създател на литературния клуб Spirt & Spirit, който десет сезона представя новите книги на значителни български писатели.

Превеждан и издаван на редица езици.