fb
БългарияНовини

Алея на книгата продължава през уикенда с проверки на грамотността и срещи с любими автори

4 мин.

Най-голямото пътуващо книжно изложение на открито Алея на книгата продължава и този уикенд в София, а организаторите са подготвили няколко интересни неща за всички, които успеят да го посетят през почивните дни.

В събота от 15.00 до 17.00 часа всички желаещи могат да проверят колко са грамотни. Инициативата е е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!” и се провежда в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Най-успешно справилите се ще получат и награда.

В събота  голяма част от програмата е посветена на малките читатели.  Тя включва концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата (изд. „Просвета”); среща с преводача на чешкия феномен „Чифтоядците” – Красимир Проданов в шатра №19 (изд. „Персей”); представяне на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън (изд. „Жанет 45”); представяне на детската книга с аудио диск „Софѝя и хвърчащото креватче” (изд. „Локус”); игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”.

Съботната програма за възрастни включва представяне на музикалната биографична книга на Свилен Ноев от група „Остава” – „Аз, Остава” (изд. Scribens); авторката Стефана Белковска представя горещия летен роман „Любов в Хавана” (изд. „Потайниче”); среща с автограф с Татяна Попова в шатрата №9 (изд. „Хермес”); представяне на юбилейната беседа на Учителя – Беинса Дуно „Мировата любов” (изд. „Хелиопол” и Културна Асоциация Беинса Дуно).

В неделя пък бъдат представени новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“от Ирина Каракехайова (изд. „Колибри”) и ще има работилничка за деца, посветена на числата и природата (по метода на Монтесори).

А ето и пълен списък на участниците в Алея на книгата – София: 

Шатра 1 – Артлайн Студиос, Вакон, Сиби

Шатра 2 –АМГ Пъблишинг, ICU, Букборд

Шатра 3 – Фют

Шатра 4 – Книжен център „Гринуич“

Шатра 5 – Кибеа, Клевър Бук, Пан, Хелиопол

Шатра 6 – Асеневци, Еднорог, Хартиен свят

Шатра 7 – Бяло Братство, Захарий Стоянов, Списание 8, Тип-топ прес

Шатра 8 – Атеа, Ергон, Коала Прес, Труд

Шатра 9 – Бард, Хермес

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Лексикон

Шатра 11 – Алтера, Букохолик, Парадокс

Шатра 12 – Колибри, Пергамент Прес, Фондация „Калпатару“

Шатра 13 – Емас, Локус/Интенс

Шатра 14 – Прозорец, Просвета

Шатра 15 – Милениум, Слънце, Унискорп

Шатра 16 – Жанет 45, Шамбала

Шатра 17 – Анубис / Булвест 2000 / Клет България, Сиела

Шатра 18 – Лира Принт, Прес, Фама

Шатра 19 – Жар – Жанет Аргирова, Изида, Персей, Посоки

Шатра 20 – Ера, Рива

Шатра 21 – Жануа 98, Ибис, Ина, ТАТ Криейтив, Fox Book Café, Wish Mash

Шатра 22 –Дъбови листа, Захарий Стоянов, Книгодрешки, Летера, Лист, Про Бук, Рибка

Шатра 23 – Вакон, Инле, костенурко.ком, Кръгозор, Лабиринт, Мусагена, Потайниче, Плеяда

Алея на книгата-София е разположена на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”, а тази година в изложението участват рекорден брой издателства и книгоразпространители – над 70. Работното време на изложението е всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се осъществява  с медийната подкрепа на „Аз чета“, Радио Njoy, bTV радио, Джаз ФМ, „Мама Нинджа”, „Първите седем”, „Площад Славейков”.

А ето и няколко снимки от Алея на книгата-София:

Снимки: Facebook/Алея на книгата