fb
БългарияНовини

Алея на книгата – София идва с богата културна програма и безплатни тестове за грамотност

4 мин.

Седмото издание на „Алея на книгата“ в София ще ни предложи богата културна програма и безплатни тестове за грамотност.

На 14 септември, събота, от 15:00 до 17:00 часа, всеки, който желае да провери знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, които да залепят върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди. Тестовете се организират, благодарение на партньорството на Асоциация „Българска книга“ с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“.

Културната програма пък включва срещи с Антон ГеоргиевДеметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Романьола Мирославова, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „Остава”, Стефана Белковска, Татяна Попова.

За най-малките организаторите са подготвили: среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна”; среща с Катерина Нейнска и Светломира Минкова, и тяхната нова книжка „Фен и Бибит в Приказната гора”; концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата; среща с преводача на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън – Красимир Проданов; представяне на детската книга с аудио диск „София и хвърчащото креватче” от Момчил Коритаров; игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”; представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“от Ирина Каракехайова; работилничка за деца – числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори).

Тазгодишното издание на Алея на книгата – София ще се проведе от 10 до 15 септември в пешеходната част на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”, а в него ще се включат рекорден брой български издателства и книгоразпространители. Те ще са разположени в общо 23 шатри и ще работят всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

„Алея на книгата“- София се организира от Асоциация „Българска книга“. Изложението е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се реализира с медийната подкрепа на „Аз чета“, Радио Njoy, bTV радио, Джаз ФМ, „Мама Нинджа”, „Първите седем”, „Площад Славейков“.

Пълен списък на всички събития от културната програма може да откриете тук, а ето и разпределението на издателствата по шатри:

Шатра 1 – Артлайн Студиос, Вакон, Сиби

Шатра 2 –АМГ Пъблишинг, ICU, Букборд

Шатра 3 – Фют

Шатра 4 – Книжен център „Гринуич“

Шатра 5 – Кибеа, Клевър Бук, Пан, Хелиопол

Шатра 6 – Асеневци, Еднорог, Хартиен свят

Шатра 7 – Бяло Братство, Захарий Стоянов, Списание 8, Тип-топ прес

Шатра 8 – Атеа, Ергон, Коала Прес, Труд

Шатра 9 – Бард, Хермес

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Лексикон

Шатра 11 – Алтера, Букохолик, Парадокс

Шатра 12 – Колибри, Пергамент Прес, Фондация „Калпатару“

Шатра 13 – Емас, Локус/Интенс

Шатра 14 – Прозорец, Просвета

Шатра 15 – Милениум, Слънце, Унискорп

Шатра 16 – Жанет 45, Шамбала

Шатра 17 – Анубис / Булвест 2000 / Клет България, Сиела

Шатра 18 – Лира Принт, Прес, Фама

Шатра 19 – Жар – Жанет Аргирова, Персей, Посоки

Шатра 20 – Ера, Рива

Шатра 21 – Жануа 98, Ибис, Ина, ТАТ Криейтив, Fox Book Café, Wish Mash

Шатра 22 –Дъбови листа, Захарий Стоянов, Книгодрешки, Летера, Лист, Про Бук, Рибка

Шатра 23 – Вакон, Инле, костенурко.ком, Кръгозор, Лабиринт, Мусагена, Потайниче, Плеяда

Снимки: АБК