fb
НовиниПо света

Amazon обяви война на книжарниците?

1 мин.
amazon logo

В петък, съвсем тихо, най-голямата е-книжарница в света – тази на Amazon.com – намали цените за най-продаваните си книги с твърди корици с между 50 и 65%, сигнализира електронното издание Shelf Awareness. Сред заглавията са „Ад“ на Дан Браун (надолу с 61% от цената), „А планините ехтяха“ на Халед Хосейни (-58%), Lean In на оперативния директор на Facebook Шерил Сандбърг (-64%), „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн (-64%), написаната от Дж. К. Роулинг под псевдонима Робърт Гълбрайт „Зовът на кукувицата“ (-42% от цената) и др.

Голяма част от отстъпките са значително над нормалните за Amazon и много търговци на едро 40-50-процентови намаления, което е типично по-скоро за останали тиражи от стари заглавия, отколкото за бестселъри, посочва още електронното издание. В някои от случаите дори цените за екземплярите с твърди корици са по-ниски от е-книгите в Kindle-формат.

„Това е открито обявяване на война срещу индустрията“, убеден е Джак Маккоун, управител на нюйоркскиата книжарница Books & Books Westhampton Beach. Според него Amazon са се почувствали окрилени от победата на Министерството на правосъдието срещу петте големи издатели и техния модел за фиксиране на цените на електронните книги.

Специалисти сочат още една причина – негласната подкрепа на Wall Street към поредния период на отчитане на загуби от Amazon. Дори след обявяването на ново тримесечие с нетни загуби, трейдърите не се втурнаха да продават акции на гиганта, както обикновено се случва при други компании.