fb
НовиниПо света

Американски апелативен съд обявява грамотността за конституционно право

3 мин.

Американският апелтивен съд на Шести район отсъди, че достъпът до основно минимално образование, което може да допринесе за ограмотяване, е основно, конституционно защитено право, научаваме от Publishers Weekly.

С решение с мнозинство, съдът прие, че основната грамотност е ключова за упражняване на други фундаментални права, включително политическото участие.

Признаването на фундаментално право не е нещо малко„, признава съдът в писменото си становище. Според него образованието – поне в минималната форма, е от съществено значение за почти всяко взаимодействие между гражданите и правителството.

Решението на апелативния съд отменя решение и връща дело от 2016 г., в което адвокати твърдят, че щатът Мичиган не е успял да осигури подходящо образование на група ученици от държавното училище в Детройт.  По време на съдебния процес ищците твърдят, че са били принудени да седят в класните стаи, които са „функционално неспособни да предоставят достъп до грамотност“, с „неквалифицирани преподаватели“ и „недостиг на учебници и други учебни пособия“. Резултатът – редица ученици с нулеви или почти нулеви познания, демонстрирани на държавните тестове.

„Всяко взаимодействие между гражданин и неговото правителство зависи от грамотността. Гласуването, данъците, правната система, задълженията на съдебните заседатели – всичко това се основава на способността за четене и разбиране на писмени мисли“, смята съдът.

Когато, както твърдят ищците тук, група деца са изведени в училищна система, която не предоставя дори правдоподобен шанс за постигане на грамотност, ние считаме, че Конституцията трябва да им предостави инструмент за защита на правата“, се казва в решението.

Съдия Ерик Е. Мърфи, назначен от Тръмп, който се присъедини към Съда миналата година, не се съгласи с мнозинството. „Това положително право на минимално образование ще смеси нашето разделяне на властите“, пише Мърфи, като добавя, че най-вероятно ще вкара федералните съдилища в „множество спорове за образование“, които ще посегнат на правата на държавите да намират творчески решения към образователните въпроси.

Но според мнението на мнозинството – в лицето на съдиите Джейн Бранстетер Странч (назначен oт Обама) и Ерик Л. Клей (назначен от Клинтън) считат, че проблемите на образованието, особено тези, свързани с расова дискриминация, често се разглеждат в съдилищата.

В изявление кметът на Детройт Майк Дъган аплодира решението. „Днешното решение на Апелативния съд на САЩ, че учениците в Детройт имат право на основни учебни помагала, учебни материали и учебни материали, е основна стъпка напред“, казва Дъган в изявлението. „Грамотността е нещо, за което всяко дете  трябва да има справедлив шанс. Надяваме се, че вместо да подадат още едно обжалване, страните ще се сътредоточат върху това как да осигурят грамотността на всяко дете в Мичиган .“

Снимка: Pixabаy