fb
НовиниПо света

Ан Райс възражда Лестат в нов роман от „Вампирски хроники“

2 мин.
Vampirat Lestat

Ан Райс възражда най-известния си герой, съобщава Melville House. След повече от десетилетие отсъствие от литературната сцена, вампирът Лестат де Лионкур ще се завърне в най-новия роман на американската писателка, планиран за тази есен.

Anne RiceРайс се появи в телевизионното шоу на сина си Кристофър РайсThe Dinner Party Show, и разкри, че романът ще е част от Вампирските хроники и „ще бъде изцяло за Лестат и вампирите и какво се случва с тях в момента, как се справят с всичко, което са преживели, как Лестат посреща нарастващия натиск да поеме властта и да се превърне в нещо като лидер на племето“.

Писателката представя Лестат за първи през 1967 г. в може би най-известния си роман, „Интервю с вампир“ (изд. „ИнфоДар“). Героят добива изключителна популярност след излизането на филмовата екранизация от 1994 г., където в ролята на вампира се превъплъщава Том Круз. Райс продължава пътешествието му и в други книги от нейните знаменити „Вампирски хроники“, включително „Вампирът Лестат“ (изд. „Изток-Запад“), „Кралицата на прокълнатите“ и Blood Canticle.

Ан Райс разказва какво е чувството да се завърнеш към даден герой след толкова дълга пауза:

Трябваше да препрочета изцяло „Вампирски хроники“ […] Не искам да звуча дразнещо или претенциозно, говорейки за въображаем герой все едно е реално съществуващ човек, но наистина имах нужда да сваля Лестат на земята, да взема надмощие над него и да му заявя: „Виж какво, трябва да говориш с мен, трябва да знам какво си правил досега.“ Не мога да напиша роман за герой, който не е откровен, а на мен той наистина ми изглежда като реално, живо, дишащо същество и да, изведнъж той ми се разкри, започна да ми разказва, аз започнах да си записвам и нещата се развиха чудесно и беше много вълнуващо.

Писателката също така планира нова поредица за вампири, която ще стартира през oктомври, като първия роман от серията ще се казва Prince Lestat.