fb
БългарияНовини

Антон Георгиев с премиера на “Морски записи” във Варна: Книгата е оръжие във време на посредственост

4 мин.

Младият автор Антон Георгиев представи своята дебютна книга “Морски записи” във варненската книжарница “Хермес” и сподели пред публиката своята успешна формула за превръщането на хитови публикации от социалните мрежи в книжно тяло. Събитието се състоя като част от културната програма на Алея на книгата Варна 2019 в четвъртък вечер – традиционния ден от седмицата за гостуващ автор в книжарница “Хермес”. Водещата Цветомила Димитрова – член на пиар екипа на издателството и редактор в сайта “Аз чета”, медиен партньор на премиерата – проведе увлекателен и откровен разговор, в който Георгиев разказа интересни истории около създаването на “Морски записи” и чете откъси от нея.

Първите писателски изяви на Антон Георгиев започват през лятото на 2018 година, когато специалистът по маркетинг решава да създаде Facebook страница, където да споделя свои размисли, кратки разкази, поеми и впечатления, обединени от обичта му към морето. Скоро последователите му започват да се увеличават и за по-малко от година морските записи стават истинска сензация в онлайн пространството.

Макар много от онлайн популярните личности да се задоволяват с изява само в електронна форма, Антон Георгиев сподели, че идеята за книга е присъствала още в самото начало.

За мен книгите са предмети, които носят физическа сила. Опитвал съм се да чета на електронен четец и на телефон, все още го правя в известна степен, но хартиената книга ми помага да чета повече, по-често и самата емоция е съвсем различна. Книгата е оръжие във време на посредственост в огромни мащаби.

Георгиев благодари сърдечно на редакторката на книгата Деметра Димитрова, както и на целия екип на издателство “Хермес” за красивия и стойностен краен продукт. Дизайнът на “Морски записи”, както и мотото ѝ “Книгата, която те свързва с морето” са специално замислени, за да предадат основните послания на произведението. Сред тях е емоционалното свързване с мъдростта на морето посредством думите, както и нуждата да обръщаме внимание на природния свят и да се грижим за него.

Тъй като се опитвам “Морски записи” да не е само писателски проект, работим със софийската фондация Surfrider, която се грижи за почистването на морската шир и обучават деца за това как и защо трябва да пазим морето чисто. Заедно измислихме слогана “Остава ти се, но не оставяй нищо след себе си”, който през езика на поезията се опитва да подкрепя тяхната кауза.

Авторът сподели кои са някои от любимите му поети – Николай Лилиев, Райнер Мария Рилке и, разбира се, Христо Фотев, който той определи като една от движещите творчески сили за него.

В публиката беше писателката Наталия Бояджиева, автор на Лицата на Филипините, както и управителят на ИК “Хермес” Стойо Вартоломеев. Той приветства младия автор с добре дошъл в зрялото семейство на издателството, което включва автори като Александър Секулов, Владимир Зарев, Емил Андреев и Недялко Славов. Той изрази възхищението си от свежото попълнение на авторския екип в лицето на Антон Георгиев и каза:

Впечатлен съм от неговото концептуално мислене. Тук има една цялостна идея. Хареса ми редуването на по-кратки разкази импресии с кратки послания. В думите му има много енергия. В такива случаи поетичната книга трябва да диша и “Морски записи” е такава.

И Вартоломеев, и Георгиев изказаха почти категорично мнение, че продължение на книгата ще има, защото темата далеч не е изчерпана. Управителят на “Хермес” дори предрече, че второто допълнено издание вероятно ще се появи следващото лято, но не през август, а в самото му начало.

На въпрос на член на екипа на “Аз чета” за това дали според него като страстен почитател на книгите и маркетинг експерт книгите също подлежат на реклама както всеки друг продукт, авторът се изказа категорично, че намира рекламата (дори по-агресивната) за напълно удачна, тъй като ефектът би имал само ползи – повече хора да четат.

Следващите представяния на “Морски записи” са в Бургас на 9 август и в Созопол на 10 август.

Видео от събитието беше излъчено на Facebook страницата на ИК „Хермес“, можете да го гледате тук:

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!