fb
ИнтервютаНовини

Антон Георгиев: Стремежът към мислене и търсене на красив смисъл е моята философия

6 мин.

Срещнах Антон Георгиев на премиерата на дебютната му книга „Морски записи“ във варненската книжарница „Хермес“. Беше август и „Алея на книгата“ в морската столица беше в разгара си – двете перфектни предпоставки да се изкушиш да посегнеш към книга с морска тематика, при това с автограф. Представянето на „Морски записи“ остави убеждението в мен, че Антон е от хората, които имат страхотни идеи, умеят да ги реализират, а каузите зад тях са не по-малко важни за него от успеха. Затова реших, че ще е интересно да си поговорим, а читателите на „Аз чета“ да имат възможност да „подслушат“ този разговор. Заповядайте! 

Промени ли се живота Ви от началото на проекта “Морски записи” – първо онлайн, а след това и с появата на книгата? И ако да, как?
Животът ми се промени в различни посоки. Все повече обръщам внимание на детайлите в света около мен. Те захранват писането ми. “Морски записи” станаха повод и за комуникация, обмяна на идеи и мисли с нови хора в моя живот. Писането ме кара да чета повече, по-често и по-задълбочено. Светът ми след “Морски записи” определено е друг.

Разкажете ни за най-интересното преживяване от всеки град по време на турнето за представяне на “Морски записи”.

Варна ме впечатли с интереса на хората към четенето по време на “Алея на книгата”. Алеята беше пълна с мъже, жени, деца, които търсеха, избираха, откриваха книги. Един разговор остана в главата ми. Как един баща каза на детето си – “най-хубавите истории са измислени”.

Бургас е вратата към южното черноморие. Срещата на град и море там винаги е впечатляваща, захранва, дава енергия и нови идеи.

Созопол е морският дом на “записите”. Представянето беше в “Малката Текила” – мястото, което движи нощния живот в “града на спасението” от години. Срещата на музика и четене беше красива и хармонична. “Морски записи” са вдъхновени от музиката и се стремят да бъдат ритъм, да движат сърцето и тялото като нея.

Професионалният Ви опит като творчески лидер в рекламна агенция помогна ли Ви в писането на “Морски записи” или в процеса след издаването на книгата?
Рекламата учи на концептуално мислене, на синтез. Благодарение на опита ми с рекламни форми знам как да събера една идея в малко думи, как да я направя ударна и лесна за възприемане. Това е изключително предимство в бързото време, в което живеем. Битката за вниманието на хората днес е огромна. С “Морски записи” успявам да превърна четенето в нещо интересно, вълнуващо, достъпно и биещо с пулса на съвременните форми на общуване. Рекламата ми помогна изключително много за това.

Книгата “Морски записи” подкрепя каузите на природозащитната организация Surfriders. Защо решихте, че е важно да го направите?
Морето ми подарява символиката, образите и метафорите, които са в основата на “Морски записи”. Природният свят по нашето крайбрежие носи уникална сила и красота, която е изправена пред замърсяване, унищожаване, заличаване. Не можеш само да взимаш. Нищо в живота не е една проста даденост. Нещата, които те обичат, заслужават грижа, усилие и уважение. Иска ми се да вярвам, че може да променим мисленето и поведението на хората към морето и неговото опазване.

Какво Ви вдъхновява да пишете?
Изграждането на чувства и образи в мен търсят пътя си навън. Това е моето вдъхновение. Искам да предам усещанията за красота и смиъсл, която като искри просвятват в мен. Вярвам, че те са заразни. И могат да запалят огън в други сърца.

Ако “апетитът за писане” Ви се отвори след дебютната Ви книга, на морска тематика ли бихте заложили и в следващата?
В момента морксата тематика е мой стил и начин изразяване. Тя е океан и няма усещането, че съм я изчерпил. Мисля да продължавам да плувам в нея и да откривам нови форми и истории, с които да създавам.

Кои са каузите в живота Ви, които Ви вълнуват най-силно?
Стремежът към мислене и търсене на красив смисъл е моята философия. Смятам, че думите и идеите правят хората по-добри и ги ни доближават да предназначението, което Космосът ни е отредил.

Кои са авторите/произведенията, повлияли на мирогледа Ви?
Има двама поети, които задават посока на моята мисъл и съм изключително повлияно от тях. Това са Рилке и Христо Фотев. Думите им са изпълнени със значения, които преоткирвам всеки път, когат чета. Нося книгите им винаги със себе си и ги препрочитам в различни места и ситуации.

Има ли “Морски записи” едно специално послание към читателите? Сами ли искате те да го открият или бихте го споделили с нас?
Морето е заключено във всеки от нас. “Морски записи” носят неговата сила и поне мъчничко се опитва да отключат неговата сила и мъдрост, която Вселената грижливо е скрила в кожата, очите, мислите и сърцето ти.

 

Антон Георгиев е роден на 6 февруари 1985 г. в София. Завършва Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Учи културология в Софийския университет. От 10 години се занимава с реклама. Пише сценарии, послания и измисля концепции. Различни негови проекти получават награди на фестивали за креативност. В момента Антон е творчески лидер в рекламна агенция. “Морски записи” са неговият дебют като автор. Те обединяват разкази, поезия и мисли, вдъхновени от живота му между морето и града. С красив, изчистен и интригуващ стил Антон има какво да ни каже.

Можете да вземете „Морски записи“ с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Снимки: Личен архив