fb
Ревюта

„Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ и се учат да плуват

4 мин.

„Питах се дали на Данте и мен някога ще ни бъде позволено да напишем имената си върху картата на света. Другите хора получават инструменти за писане – и когато отидат на училище, там ги учат как да ги използват. Но на момчета като мен и Данте ни ни дават моливи или химикалки, или спрей за рисуване. Искат да четем, но не искат да пишем. С какво ще напишем имената си? И къде върху картата на света ще ги напишем?“

До преди година някак бях пропуснала „Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ (изд. „Сиела“, преводач: Деница Райкова) от Бенджамин Алире Саенц – бях чувала за книгата, разбира се, но не беше привлякла вниманието ми. Случайно видях, че аудиокнигата е прочетена от Лин Мануел Миранда и в един дъждовен следобед реших да си пусна първа глава. Не след дълго бях очарована и знаех, че съм открила нов любим роман. За мое щастие, не чаках дълго продължението – „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ (изд. „Сиела“) отново в превод на Деница Райкова – което отново ме срещна с Ари и Данте, две момчета, които няма как да не обикнеш.

Първият роман ни среща с тийнейджърите от мексикански произход Аристотел и Данте. Ари таи много гняв в себе си, често се бие и не се разбира с баща си. Данте пък никога не млъква, обича да казва точно това, което мисли, емоционален и артистичен е. Когато двамата се запознават, приятелството им е необичайно, но красиво, и неочаквано за Ари, се превръща любов.

„Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ обаче показва пълната метаморфоза на Ари и превръщането му от момче в мъж. Той изпитва трудности да приеме себе си и все по-ясно вижда, че светът е настроен срещу него и Данте. Същевременно, Ари тепърва осъзнава, че е обичан и подкрепян и че ако се е чувствал отритнат близките си, то е, защото сам се е изолирал от тях. „Завръщането“ му в обществото на семейство и приятели е трудно, но и емоционално, и в края на книгата този Ари е много по-различен от ядосаното момче в първата книга. Пред привидно самоуверения Данте също стоят редица предизвикателства. На двете момчета предстои завършване на гимназия и евентуална раздяла, когато поемат по различни пътища след училище.

Бенджамин Алире Саенц
(снимка: Alfredo Corchado | The Dallas Morning News)

Междувременно, епидемията от СПИН тепърва се разраства и момчетата откриват, че не са толкова сами, колкото са смятали, но и че твърде много хора не искат да ги оставят да напишат имената си върху картата на света. Романът определено е по-сериозен от първа част, разширява тесния кръг на Ари и Данте и ги сблъсква с тежки загуби, които ме оставиха без думи. Водите на света се оказват колкото красиви, толкова и бурни и опасни, и трябва бързо да научиш кога можеш да плуваш сам, и кога имаш нужда спасителната лодка на приятелството.

„Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ разглежда актуални тийнейджърски проблеми – какво следва след училище, какво ще стане с близките ни приятелства, с връзките ни, какво означава да пораснеш, кой съм аз всъщност – без да бяга и от теми като загуба на близък, расизъм, хомофобия, самоубийство, депресия и насилие. Саенц майсторски разказва историята на цяло поколение чрез две момчета и техните приятели, без наивност или излишна драматичност – просто тийнейджъри и техните откровени чувства, страхове и надежди. Както споменах в материала с десет цитата от книгата, Саенц е на първо място поет, преди разказвач, и успява да открие правилните думи и метафори, с които да разкрие вътрешния свят на героите си, и да направи читателя съпричастен (и които са прекрасно предадени на български език от Деница Райкова). Трудно е да не се усмихваш и да не плачеш заедно с Ари и Данте, и е направо невъзможно да приключиш книгата без да си открил нови приятели измежду страниците.

Можете да прочетете десет цитата и от „Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“, подбрани от Ива Иванова. Други мнения за „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ можете да прочете в Knijnikrile и в Citadelata.

Можете да поръчате „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.