fb
Големите

Ървин Д. Ялом – човекът, който помири фикцията и науката

4 мин.

Действащ психотерапевт, професор, есеист и романист, Ървин Д. Ялом дължи голямата си популярност на умелото съчетаване на научни факти, художествена измислица и индивидуален подход към всяка история.

Началото

Роден е на 13 юни 1931 г. във Вашингтон, в семейство на евреи, емигрирали от Русия след Първата световна война. Сам казва, че заради сложната социално-политическата обстановка, няма детство. А и заради консервативните възгледи на своите родители, които в първите си години на американска земя се занимават предимно с оцеляването си.

Ървин много бързо започва да търси убежище в литературата. По думите му, Толстой и Достоевски формират психологическитяломе, философските и социологическите му възгледи. Благодарение на руските класици открива дълбините и страховете в човешката душа.

Традицията повелявала или да наследи занаята на баща си, или да стане лекар – кариерата, към която се ориентирали най-добрите еврейски ученици. Решението да специализира психиатрия идва като следствие на преклонението пред големите руски писатели, но може би се корени в травматично събитие от ранните му детски години – когато е едва на 10, Ървин става свидетел на инфаркта на баща си.

„Аз съм литератор. Впрочем научната част на образованието ми никога не ме е интересувала особено и ми струваше много усилия.“, споделя той.

Интересен факт е, че в началото на висшето си образование се чувства със занижен интелектуален потенциал в сравнение със състудентите си, но е обсебен от мисълта за успех. И завършва Бостънския медицински университет през 1956 г., като взима пет години за четири, защото вече е влюбен в бъдещата си съпруга и иска да се ожени за нея възможно най-скоро.

Академичната си кариера д-р Ялом започва в Станфордския университет през 1963 г., където преподава групова психотерапия и разработва свой собствен метод в полето на екзистенциалната психотерапия.

Успехът

Определян като един от родоначалниците на груповата психотерапия, Ялом е известен когато ницше плакакато свободомислещ интелектуалец и иконоборец. Вярва, че за всеки пациент е необходима индивидуална терапия, тъй както всяка история е уникална.

Научните му книги, както и добилите изключителна популярност „Дарът на терапията“, „Все по-близо всеки ден“ го утвърждават като водеща фигура в съвременната невронаука. Удостоен е с Международната награда „Зигмунд Фройд“ и с наградата „Оскар Пфистер“ за значим принос в психотерапията.

Оригиналният метод на д-р Ялом, свързващ психотерапията с екзистенциалните проблеми, и най-успешните му клинични случаи са в основата на неговите белетристични творби: „Мама и смисълът на живота“,  „Палач на любовта“, световния бестселър „Когато Ницше плака“, „Изцелението на Шопенхауер“, „Проблемът на Спиноза“. Книгите му са преведени на над 20 езика и са продадени в над 4 милиона екземпляра.

Може би най-известната му творба е романът „Когато Ницше плака“ – ловък интелектуален трилър, който съчетава философия и психотерапия. Този похват позволява да се намери идеалният баланс в говоренето за големите общочовешки и индивидуални проблеми. Книга за любовта, волята и съдбата, разиграваща се на фона на виенското общество през XIX в., малко преди да бъде „изобретена“ психоанализата.

Романът не само оглавява класациите за бестселъри в Европа, с над 1 милион продадени екземпляра само в Германия, но и става основа на прекрасна екранизация. Филмът по „Когато Ницше плака“ всъщност е американско-българска копродукция, а главните роли са поверени на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

лъжи на дивана„Лъжи на дивана“ е вторият роман на Ялом и затвърждава присъствието на автора си в света на художествената литература. Книгата бележи появата на нов жанр – този на психоаналитичния трилър, смесица на психоанализа, научен текст, фикция и криминална завръзка на историята.

Колко е тънка границата между истината и лъжата, между доверието и (само)заблудата? Въпросът личи още в заглавието – игра на думи с английската дума lie, която означава и „лъжа“, и „лежа“. Ялом проследява историите на няколко терапевти и пациентите им. Техните сложни взаимоотношения са обостряни от лъжи и премълчавания. А постепенно читателят почва да забелязва, че не всичко, което вижда, е чиста монета, а нагнетеното напрежение, неизбежно ще избухне в даден момент.

Доказателството

Един ден Ървин Д. Ялом получава имейл, в който бездомник споделя, че намерил негова книга в кофа за боклук и тя променила живота му.

И някогашното момче от имигрантско семейство, насочило се към психологията чрез литературата, няма да може да скрие задоволството си, че е получило доказателството… Успял е да примири и съчетае двете си страсти – писането и терапията, чрез общата им цел да помогнат на хората по пътя към свобода, спокойствие и себепознание.

Книгите на Ървин Ялом можете да вземете от Ozone.bg с отстъпка, катъо ползвате код azcheta2020.