fb
НовиниПо света

Атууд обяви „негоримо“ издание на „Разказът на прислужницата“

2 мин.

Маргарет Атууд представи „негоримо“ издание на най-известния си роман – „Разказът на прислужницата“. 82-годишната канадска писателка се появи в кратко видео в YouTube, за да обяви проекта си, опитвайки се да фламбира еднократния том с горелка.

„В Съединените щати и по света книгите се оспорват, забраняват и дори изгарят. Затова създадохме специално издание на книга, която е била оспорвана и забранена от десетилетия. Отпечатано и подвързано с огнеупорни материали, това издание на „Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд е направено така, че да не може да се запали. Предназначено е да защити тази жизненоважна история и да бъде мощен символ срещу цензурата“, обявиха от Penguin Random House.

„Разказът на прислужницата“ представя историята на Фредова, която е слугиня в република Галаад. Тя е една от малкото жени, които все още притежават репродуктивни способности. Нейната работа е да служи на заможни семейства, като им предостави тялото си. Това е разказът на Фредова за едно общество, което е сурово, тиранично и фанатично до пълна слепота.

Публикувана в оригинал през 1985 година, книгата е издадена на български език от Orange Books, в превод на Надежда Розова и с корица от Живко Петров.

The Guardian припомня, че според Американската библиотечна асоциация „Разказът на прислужницата“ е сред книгите, които най-често се оспорват или забраняват в американските училища.

Книгата на Атууд нашумя отново благодарение на телевизионната адаптация с участието на Елизабет Мос и продължението от 2019 г. „Заветите“, което спечели на Атууд втора награда „Букър“. Костюмите на слугините, червените наметала с бели шапки, станаха позната гледка на протестите за репродуктивни и женски права.

Търгът на „незапалимото “ издание на „Разказът на прислужницата“ идва преди очаквано решение за отмяна на правото на аборт.

Нейната „негорима“ книга се продава на търг от Sotheby’s в Ню Йорк до 7 юни. До вторник на обяд цената беше 40 000 долара. Всички приходи ще отидат за подкрепа на Pen America в нейната „работа в подкрепа на свободното изразяване“, пише още The Guardian.