fb
НовиниПо света

Автор на фенфикшън продължава бестселъровата поредица на Том Кланси

2 мин.

Най-новият писател в сянка (т.нар. ghostwriter) на Том Кланси се казва Марк Камерън, автор на биографията Tom Clancy: Power and Empire, съобщава The New York Times. От смъртта на Кланси през 2013 г. издатели му наемат няколко души, които да продължат технотрилъровия му франчайз, чийто главен герой е знаменитият агент на ЦРУ Джак Райън.

Марк Камерън пожънва значителен успех още преди да влезе в ролята на писател в сянка. През 2016 г. романът му Brute Force става хит в класацията за най-продавани електронните книги. 

Камерън споделя пред The New York Times:

Беше плашещо да се заема с Джак Райън, защото героят е толкова популярен. Фен съм на Кланси, откакто бях новак полицай и прочетох „На лов за „Червения октомври“. Тогава бях на 22.

Камерън разказва още, че си спомня как е чел един от хитовите романи на Кланси – „Безпощадно“, и си е водил бележки в белите полета. Друг писател в сянка е Марк Грийни, който първоначално си партнира с Кланси за последната му книга и продължава поредицата след смъртта му. Той обаче решава да се оттегли и да отстъпи мястото на Камерън.

Реших, че е страхотна възможност читателите да четат фенфикшън, защото аз самия съм огромен фен на героите от самото им създаване.

За да пише, Камерън се усамотява в къща на плажа на островите Кук (Нова Зеландия) заедно със съпругата си и всички книги на Кланси. Целта е да се гмурне в света на Джак Райън и да попие детайлите от живота и характера на героя. Писателят заявява, че иска да бъде верен на света, който Кланси е създал, но не и да се превръща в негов вентрилоквист. Той дори си позволява известни волности в доизграждането на образа. В предишната фенфикшън книга за Джак Райън (написана от Майк Мейдън) героят заменя брадата с мустаци. Камерън връща запазената марка на персонажа.