fb
БългарияНовини

Авторът на „Готланд“ Мариуш Шчигел се среща с читатели в София на 31 май

3 мин.

Отличеният с над 20 награди за журналистика писател Мариуш Шчигел пристига у нас, за да се се срещне с българските си почитатели. На 31 май (четвъртък) той ще гостува на студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, аудитория 149 (полски кабинет) в 14:00 ч. , а от 18:30 часа започва срещата му с по-широка аудитория в Литературен клуб „Перото“.

Авторът на книгата с репортажи за Чехия „Готланд“ и продължението „Направи си рай“ идва в България по покана на издателство „Парадокс“ и Националния център за книгата към НДК като част от Културния календар на Българското председателство на ЕС.

Мариуш Шчигел (1966 г.) е полски журналист и писател, известен с художествените си репортажи за вестник „Газета виборча“, както и с проучванията си върху чешката култура и начин на живот. Автор е на шест книги, преведени на 19 езика. Шчигел е основател на Института за репортаж във Варшава, който организира семинари и обучение за журналисти. Широка популярност той получава с книгата си с великолепни репортажи за Чехия – „Готланд“ (издадена на български от ИК „Парадокс“ през 2013 г.), която печели награда „НИКЕ“ на читателите (2007 г.), Европейската награда за книги за 2009 г. (European Book Prize), както и една от най-престижните награди на Чешката република – Gratias Agit (2009 г.).

В „Готланд“ чрез съдбите на повече и по-малко известни чехи Шчигел разказва за историята, културата и народопсихологията на тази страна, за да ни я покаже в една светлина, каквато може би не сме си я представяли. Заплетеният сюжет, в който са смесени различните истории, е пример за ярка белетристика, при която художествената проза се преплита с вестникарски репортаж. „Готланд“ обаче не е стандартно краеведско четиво, не е и типичен журналистически очерк, а ни увлича с размисли за човешките съдби и историческите превратности, за начините на оцеляване. Тази книга ни кара да погледнем по различен начин и на другите, и на себе си. Самият Шчигел, когато го питат откъде произтича трайният му интерес към Чехия, обяснява, че след като е започнал да пише за тази страна, е осъзнал, че всъщност пише за себе си, защото, както споделя в едно интервю: „дълбоко в душата си май съм чех“.

Новата книга на автора – „Направи си рай“ (изд. „Парадокс“), е своеобразно продължение на „Готланд“, но се фокусира най-вече върху днешните чехи и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност“. Резултатът е своеобразна смесица от личен дневник, есе и репортаж, а самият Шчигел споделя, че това е книга за „една страна, която го очарова и един народ, създал културата си, за да се пребори с депресията“.

Снимка: K. Dubiel, The Book Institute