fb
НовиниПо света

Автори на YA надигат глас след спад в продажбите в Обединеното кралство

3 мин.

Авторите на YA литература са обезпокоени от сериозния спад на пазара на книгите им в Обединеното кралство, научаваме от The Guardian. Експерти предупреждават, че ако те не станат по-леснодостъпни за младите читатели, нивото на грамотност в страната ще бъде сериозно застрашено.

Проучване на The Bookseller показва, че продажбите на янг адълт заглавия са спаднали с 6.2 милиона паунда, достигайки 22.5 милиона паунда през 2018 г. Това е най-ниското ниво за последните 11 години с отчетен спад от 26.1%, който води до 3.3 милиона продадени книги. Сривът идва след няколко поредни силни години с филмови адаптации по бестселъри като трилогията „Игрите на глада“ (изд. „Екслибрис“) от Сюзан Колинс, „Вината в нашите звезди“ (изд. „Егмонт“) от Джон Грийн и „Дивергенти“ (изд. „Егмонт“) от Вероника Рот.

В свои интервюта за The Bookseller експерти обвиняват за ситуацията пренаситения пазар и фокуса върху „стойностната“ литература. Писателката Сали Никълс споделя:

Повечето британски YA автори, които познавам, напускат жанра и се пренасочват към книги за деца или възрастни. Предлагат им аванси от по 1000 паунда, за да напишат цял роман. Това не е устойчиво. Обидно е.

Статистиките показват, че британските читатели на YA предпочитат все повече американски писатели. За последната година най-продаваната книга е романът „Един от нас лъже“ (изд. „Егмонт“) от Карън Макменъс. Той е следван от The Hate U Give от Анджи Томас, „Деца от кръв и кости“ (изд. „Егмонт“) от Томи Адейеми, „С обич, Саймън“ (изд. „Ибис“) от Беки Албертали и „Всичко, всичко“ (изд. „Ибис“) от Никола Юн. Само един британски автор влиза в топ 10 на най-продаваните книги на Острова за 2018 г. – Мишел Магориан с класическото заглавие Goodnight Mister Tom.

Керън Дейвид, авторка на осем YA романа, споделя:

Все още цари широко неразбиране за това какво е янг адълтът („Всичко е само за вампири!“, „Това е скапана литература!“). Той заема неудобната позиция между детската литература и тази за възрастни и като цяло най-рекламирани са американските писатели. Съмнително е дали британският пазар някога ще може да стане достатъчно голям, за да поддържа YA авторите. Според мен би било тъжно, ако цялата младежка култура е филтрирана през американската гледна точка. Това би означавало, че британските деца са по-слабо съпричастни със собствената си страна и преживявания.

Спадът в продажбите в YA жанра върви успоредно и със занижени цифри при заемането на детски книги от обществените библиотеки. Училищните библиотеки са в същото затруднено положение. Според тяхната асоциация във Великобритания абонираните читатели са намалели с поне 1000 от 2006 г. насам, а училищата се опитват да пестят с освобождаването на библиотекарите си. Според експерти тази тенденция ще окаже дълготраен ефект върху читателските навици на населението.

Снимка на публикацията: Time Out