fb
НовиниПо света

The Hate U Give от Анджи Томас спечели наградата на Waterstones за детска книга

2 мин.

Дебютният роман The Hate U Give на американската писателка Анджи Томас спечели литературната награда за детска книга Waterstones Children’s Book Prize 2018 г. Изданието, съхранило в себе си скръбта и надеждата на движението Black Lives Matter, стана призьор и в категорията за по-възрастни читатели.

Книгата, преборила още 17 претенденти за отличието, е провокирана от зачестилите в САЩ случаи на невъоръжени млади афроамериканци, застреляни от полицията. Когато тийнейджърката Стар Картър става свидетелка на убийството на най-добрия си приятел от ръката на служител на закона, трагедията преобръща света й. Сюжетът се съсредоточва около последвалата борба на момичето за възтържествуване на истината над смъртта.

Изпълнителният директор на британската верига книжарници Waterstone’s Джеймс Даунт коментира избора:

The Hate U Give трябва да достигне до читатели, далеч надхвърлящи ядрото на тийнейджърската аудитория. Наградата ни може и да е за детска литература, но за удивлението от красивото писане и дълбата му докосваща сила няма горна възрастова граница.

В категорията за по-млади читатели призьор стана „Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана“ (изд. „Бард“) на Джесика Таунсенд – история за смело момиче, борещо се с мрачно проклятие. Наградата за илюстровано издание пък грабна The Secret of Black Rock на Джо Тод-Стантън, в която странно морско създание учи читателите как трябва да се грижат за планетата си.

През 2017 г. Анджи Томас пожъна множество успехи, включително читателското признание за дебют и най-добър съвременен YA роман на Goodreads. Към момента The Hate U Give е част от надпреварата и за медала „Карнеги“ наравно с двукратния му носител Патрик Нес, който тази година се бори за безпрецедентна трета победа.

[ + ]