fb
Аз чета повече със Storytel

Аз чета повече със Storytel: “14 ванилии и половина” от Катя Антонова

6 мин.

Ако искаш да четеш повече, но не намираш време и подходящите условия за това, може би този материал ще ти разкрие полезна информация. Предизвикателството на „Аз чета“ и платформата за аудиокниги и електронни книги Storytel да четеш повече вече те запозна с ревютата на “Падение и спасение” от Весела Тотева и “Сливовиц” на Катерина Хапсали. Време е да ви представим следващото ревю, този път за една очарователна детска книга – “14 ванилии и половина”. За нея ще ти разкаже Лора Филипова – редактор в сайта “Детски книги”. А в края на статията ще откриеш специален подарък, който” Аз чета” и Storytel са ти подготвили!

„Четиринайсет ванилии и половина“ от Катя Антонова е продължение на историята за 9-годишния Филип и неговата най-добра приятелка феята Ванилия. На последните страници на „Феята от захарницата“ Ванилия бе отведена от свитата на Всесилия – кралицата на сладкарските феи, за да бъде наказана за това, че е некадърна сладкарска фея, непрекъснато се забавлява и има за приятел човек.

За Филип не остава друго освен да се втурне по следата от захаросани клончета в търсене на своята фея. Следите го отвеждат до двореца на Всесилия, където Ванилия бива съдена и получава най-голямото наказание – превръщат я в… момиче. Защото какво може да е по-ужасно от това да бъдеш същество, което наистина умее да страда по 24 часа на ден?
За неин ужас Ванилия няма крила и не може да превръща всичко в захар. Наказанието си има и добри страни. Филип и Ванилия вече могат да общуват без да се крият – след като убедят родителите му, че тя е сираче, разбира се. Феята дори попада в класа на приятеля си, но дали това наистина е толкова хубаво?

Не си мислете, че след като външността на Ванилия се промени, същото се случва и с характера ѝ. Тя си е все същата безцеремонна, самовлюбена и безпощадно откровена фея, която се представя пред съучениците си с думите „Аз съм изключително талантлива и невъзможно красива.“.

Това поведение води до множество конфузни и смешни ситуации – у дома, по улиците и най-вече в училище. Ванилия е истинска досада и ужасен дразнител както за приемната си майка – Петя, така и за класната – госпожа Петрова. Всички заплетени ситуации, в които се оказва обаче, само показват колко нелогични и дори вредни са калъпите, в които възрастните упорстват да вкарат децата. Всеки малък читател ще застане зад думите на Ванилия, че: „Да си дете е кошмар. У дома изпълняваш задачи, в училище изпълняваш задачи. Възрастните винаги си мислят, че знаят повече от теб и настояват да правиш само каквото ти казват.“

Аз искрено се забавлявах с опитите ѝ да разбере как функционира образователната система и семейството. Всъщност бунтарският характер на феята и пълната ѝ неспособност да се впише в човешките стереотипи я правят много близка на децата. Те лесно ще разпознаят повечето ситуации в книгата от собственото си ежедневие. Например, всички знаят зависимостта между принадлежността ти към групата на готините или на смотаните в училище и марката и цената на мобилния ти телефон и дрехите.

„Четиринайсет ванилии и половина“ е забавна и мъдра книга, подходяща най-вече за читатели между 9 и 12 години. Стилът на Катя Антонова е все така четивен, чувството ѝ за хумор е свежо, а Ванилия е персонаж от породата на Пипи, който макар и понякога да те дразни, не можеш да не заобичаш. Съгласете се, че е съвсем права, когато хока Филип: „За да вършиш нещо като хората, то задължително трябва да е изключително, смъртоносно скучно.“

А защо точно четиринайсет ванилии и половина и каква е разликата между приятелството и пандишпана? Оставям сами да разберете. Отговорите се крият в самото начало на книгата, но не се съмнявам, че почитателите на Ванилия ще поискат да прочетат цялата история до край.

Изслушах книгата в платформата Storytel и понеже нямам положителен предишен опит с аудиокнигите, подходих скептично. По принцип ми е трудно да се съсредоточа в слушането и след първите няколко минути възприемам аудиокнигата като фон. Да седна да слушам аудиокнига без да правя нищо друго ми се струва като загуба на време, в което бих предпочела просто да си я прочета.

Оказа се, че поне в този случай е нямало за какво да се притеснявам. Първо, заради избора на разказвач. Актрисата Силвия Петкова е отлично попадение и се справя със задачата идеално. Чете текста без да убива динамиката и чудесно предава характера на персонажите и най-вече този на Ванилия. Второ, този път реших да слушам книгата, докато правя неща, които ангажират най-вече ръцете и краката – готвене, пътуване с градски транспорт на кратки разстояния и ходене. Трето, Storytel позволява да „персонализирате“ слушането: можете да намалите или увеличите скоростта на четене, както и да върнете записа с 15 секунди, ако сте се разсеяли за момент.

Направих си и малък експеримент като пуснах книгата и на 9-годишната ми дъщеря. Слуша запленена почти час, докато си рисуваше, а после се спазари да я дослуша в следващите дни. Знам, че много родители имат нужда от половин-един час относително спокойствие вечер, за да свършат някои свои задачи, но искат да избегнат времето пред екран на децата си. Детските аудиокниги са много подходящо решение за такива случаи, както и по време на дълги и досадни за децата пътувания.

Сега „Аз чета“ и Storytel ти дават възможност да ползваш 30-дневен безплатен тестов период с мобилното приложение на Storytel – използвай неограничен брой аудио и е-книги, като избираш сред 800 български и 50 000 английски заглавия. Опитай сега на www.storytel.com/bg/bg/azcheta!

Вижте още:

Storytel представя: 5 любими книжни класики
Storytel представя: 5 аудиосериала, които можеш да чуеш още сега
Аз чета повече със Storytel: „Падение и спасение“ от Весела Тотева
Аз чета повече със Storytel: „Сливовиц“ от Кетрина Хапсали
Аудиокнигите и електронните книги стимулират едни и същи части на мозъка
Един на всеки петима американци слуша аудиокниги

[ + ]