fb
@-книгиАудиокнигиСпециални

Един на всеки петима американци слуша аудиокниги

2 мин.

Един на всеки петима американци слуша аудиокниги, показва проучване на американския изследователски център Pew Research Center, осъществено в началото на тази година.

72% от възрастните, участвали в проучването, са споделили, че са чели или слушали книга през 2018 година. Книгите на хартиен носител остават най-четените, като 65% от анкетираните са потвърдили, че са прочели точно такава книга през миналата година.

И докато данните за хартиените и електронните книги са близки до тези от проучването на Pew Research Center, извършено през 2016 година, данните за аудиокнигите показват увеличение на броя на слушателите от 14% през 2016 г. на 20% през 2019 г., т.е. един на всеки петима американци.

Ако се погледнат в детайли данните, ще се види, че 37% от хората четат само хартиени книги, докато 28% четат хартиени и електронни книги.

Само 7% от американците четат само електронни книги и не са прочели нито една хартиена книга през 2018 година. 27% от американците пък не са прочели нито една книга през миналата година.

Интересно е да се отбележи, че намалява четенето сред мъжете. 67% от мъжете, участвали в това проучване, са съобщили, че са прочели поне една книга през изминалата година в сравнение със 73% от проучването, направено през 2018 година.

Вижте още:

Simon & Schuster променят условията си за електронни и аудиокниги в обществените библиотеки

Аудиокнигите са по-емоционално ангажиращи от филмите

Книгите са полезни за здравето – научете защо и как да превърнете четенето в ценен навик

Четенето на илюстровани книги се отразява най-благоприятно на децата 

Специалисти предписват книги за лечение на хора с психически проблеми

Снимка: Pixabay, графики: Pew Research Center