fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: YA литература

5 мин.

Силно се надяваме много млади читатели да посетят Пролетния базар на книгата в НДК. Специално за тях представяме някои от любимите ни тийнейджърски заглавия от последните месеци. Не се съмняваме, че те ще се харесат и на възрастните!

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Небе в дълбините“ (изд. „Ибис“) от Адриен Йънг – изключително освежаващ и различен от масовите тийн фентъзи романи. „Небе в дълбините“ ни праща далеч на север при племената на викингите, където честта и вярата в боговете стоят над всичко. На седемнайсет години Ийлин е един от най-добрите воини на своето племе и винаги на първа линия в битките с кръвните врагове на клана си. Целият ѝ живот обаче е напът да се промени, когато е отвлечена и сред редиците на врага вижда брат си, когото отдавна счита за мъртъв. Вдъхновяваща история за семейството, любовта и борбата за оцеляване, както и за изборите, които ни поставят между тях.

 

 

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Достатъчно е, че те има“ (изд. „Емас“) от Малгожата Гутовска-Адамчик – никога не съм била почитателка на изобилната мелодрама, присъща на голяма част от YA романите. Ето защо намерих тази книга за толкова свежа и отрезвяваща. Полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик си поставя за цел да представи на младите читатели един по-приземен и реалистичен образ на любовта, която рядко отговаря на романтичните представи, насадени ни от филмовите и литературните сюжети. Героинята ѝ Вероника е подвластна на тях и минава през немалко разочарования, докато разбере какво е истинското разковниче на любовта. Малгожата не пренебрегва и темите за депресията и тревожни състояния, с които съвременните тийнейджъри все по-често се сблъскват. Определено препоръчвам романа, особено ако искате да се разнообразите от американските и английските YA заглавия.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Стените около нас“ (изд. „Orange Books“) от Нова Рен Сума – oпределям я като тийнейджърски роман, но категорично я препоръчвам и за още по-пораснали читатели. Жанрът на тази книга клони не само към гореспоменатия YA, но и към психотрилърите. Тук умело са смесени два свята – този, който познаваме днес, и онзи, за чието съществуване всички подозираме, защото понякога дори го усещаме, но никога досега не сме виждали. Това е светът на другите, в който вината ни ще се изплези гордо на околните и вече няма да можем да я крием. В него справедливостта възтържествува, макар и на границата, където нещата не са съвсем истински и са малко или много объркващи. Голяма част от романа бе точно такава за мен, докато осъзная какво точно се случва. Накрая, когато всичко се проясни, страшно харесах историята, криеща се под красивата корица. Вярвам, че за много хора тази книга ще се окаже едно наистина добро попадение.

 

Милена Ташева препоръчва:

„180 секунди“ (изд. „ICU“) от Джесика Пар – една малко по-различна YA книга. Не само защото е първата авантюра на издателството с романи за млади читатели, но и защото в завръзката на сюжета стои не драматичен конфликт, враждуващи фамилии и смъртоносна болест, а социален експеримент. Двама непознати, които се срещат и трябва да се гледат в продължение на три минути (180 секунди). Как този поглед променя живота и на двамата? Какво следва от тук нататък? Ако си падате по смислени, човечни книги, тази е вашата.

 

 

 

 

Преслава Колева препоръчва:

slantseto-sashto-e-zvezda„Слънцето също е звезда“ (изд. „Ибис“) от Никола Юн – роман, който е предназначен за тийн аудиторията, но е подходящ за всяка възрастова група. На пръв поглед е любовната история на Наташа и Дейниъл, които се срещат  случайно в Ню Йорк и сякаш са предопределени един за друг. Всичко би завършило щастливо, ако още същата вече Наташа не беше депортирана със семейството си в Ямайка. Книгата засяга теми като идентичността, личното щастие и сблъска на култури. Образът на Наташа е събирателен за всички, които са израснали в други държави и чиято родина не е тази, посочена в паспорта им. Дейниъл е дете на първо поколение емигранти и пред него стои дилемата за избора – западноевропейското общество поставя личното щастие на индивида на първо място, докато за източните култури обществото е по-важно от отделната личност. Романът оживява на екран този месец, така че препоръчвам първо него пред филма.

 

Възползвай се от „Онлайн панаир на книгата“ в Ozone.bg, където те очакват големи намаления на книги от избрани издателства, а с всяка първа поръчка получаваш специален книжен подарък – „Зората на българската книжовност“. Кампанията ще продължи до 2 юни или до изчерпване на количествата.
Ако пък книгата, която искаш, не влиза в промоцията, използвай код azcheta, за да я вземеш с 10% отстъпка и безплатна доставка!

Снимка на публикацията: Lacie Slezak