fb
Ревюта

„Бал в Мулен Руж“ – следвай сърцето си, за да разбереш къде принадлежиш

4 мин.

Вече стана традиция годината ми или да започва, или да завършва с книга на Радостина А. Ангелова. И не се оплаквам, даже ако заменим съюзите „или, или“ с „и, и“, ще съм на седмото небе. Този път коледният ми подарък беше „Бал в Мулен Руж” (изд. „Софтпрес“) – вторият роман със сюжетни линии в миналото и в настоящето след „Афиши в огледалото“.

Историята от миналото отново е свързана с известна българка, а в съвременната могат да се намерят препратки към първия роман на писателката – „Виенски апартамент“ (чието ново издание очакваме през януари), където главната героиня се пита как да отгледа детето си между двата свят на родното и чуждото. „Бал в Мулен Руж“ дава възможен отговор чрез съдбата на семейство Аврамови, пренесли своя живот от Чепеларе в Париж, и на младата Ева – родена българка, израснала в Париж и изправена пред въпроса къде принадлежи всъщност. На коя държава, на чие семейство, кое място може да нарече дом…

Имайки предвид колко космополитен става светът ни, подозирам, че това са въпроси, които не един и двама са си задавали и ще продължат да бъдат актуални. Душите ни търсят корена, извора, уюта на родното. А ако не намерим Мястото си, търсим Човека, което понякога ни подтиква към грешни избори. Накрая се чувстваме още по-изгубени.

Това се случва с Ева, която от случайно дочут разговор разбира, че цял живот е била лъгана от близките си и във вените ѝ тече колкото българска, толкова и френска кръв… Опитите ѝ да осмисли тази информация я отвеждат в ръцете на няколко различни мъже, от величествените квартали на Париж до зимните планински прелести на Чепеларе. Междувременно се появява и една картина, която може да се окаже много специална и свързана по неподозиран начин с Ева и с историята на двама прочути български творци.

Обичам да чета книгите на Радостина Ангелова, на първо място заради начина, по който пише. Не мога да преброя колко пъти се спирах, за да се потопя в някой пасаж отново и отново и да се насладя на изящните сравнения и метафори… Тя създава цели поеми, докато пише за всичко – отношенията между деца и родители, красотата на природата, романтичните сцени.

Радостина А. Ангелова (снимка: Невена Рикова)

Относно романтиката в книгата, трябва да призная, че този път бях силно изненадана от някои решения, които ми се сториха провокативни. Дълго време не бях сигурна какво е мнението ми за развоя на събитията. Може би това е бил търсеният ефект – да видим ситуацията по начина, по който биха гледали на нея голяма част от близките на героинята. При всички случаи обаче ме извади от зоната ми на комфорт за известна част от романа.

Не знам дали защото е французойка, или просто защото е млада и освободена, но Ева е доста по-разкрепостена в отношенията си с мъжете, отколкото досегашните героини на Радост Ангелова. Разбира се, авторката е съумяла да пресъздаде интимните сцени по нежен и ненатрапчив начин, без вулгарност, но и без прикритост и свян.

Историческата нотка този път ми се стори доста по-пасивна, отколкото в „Афиши в огледалото“. Успя да изпълни функцията си – да ни пренесе в атмосферата, елегантността и нравите на едно отминало време и да разкрие детайли около тайнствената картина. Тя обаче не събуди в мен толкова силни емоции, колкото случващото се в настоящето.

От друга страна, съвременните събития провокираха доста размисли за принадлежността, за значението на семейството и дома. Хареса ми и посланието да следваш сърцето си, независимо „какво ще кажат другите“. Открих го и в двете сюжетни линии на „Бал в Мулен Руж“ и го тълкувам като още едно доказателство, че през последните сто години светът може да се е променил до неузнаваемост, но уроците на любовта си остават неизменени и неподвластни на времето.

Прочетете още ревюто на Габи за „Афиши в огледалото“, както и прекрасен откъс от романа за поетическата среща на Роза Попова с Пейо Яворов. Не пропускайте и ревютата ни за „Виенски апартамент“ от Стела и Габи, както и за романите „Имаго“„Обратната страна“ и „Не сме тукашни“. Пътеводителя ни в света на „Имаго“ можете да разгледате тук, а за читателските навици на самата Радост Ангелова ще научите повече тук.

Още един отзив за „Бал в Мулен Руж“ ще намерите при Хриси в „Hrisilandia“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!