fb
ВидеоМултимедия

Ралица Генчева в пети брой на #Писателите: Няма как да мотивираш хората, без да споделиш за трудностите в собствения си живот [видео]

4 мин.

Ноемврийският брой на „Писателите“ зарадва зрителите не само с поредния си страхотен гост в лицето на Ралица Генчева, а и с чисто ново студио, което партньорите ни от Ozone.bg любезно предоставиха за провеждането на петото издание на видеорубриката ни. Поетесата и самопубликуваща авторка разговаря с Ася Ангелова от „Аз чета“.

Интервюто започна с блиц въпроси за книги и литературни герои. Ралица сподели, че обича историите да я изненадват, да са с по-реалистичен завършек и по възможност да се развиват в Париж. Разкри още, че мрази мързеливите, посредствени персонажи, както и че свързва поезията с музиката. Би искала да види ново заглавие на Богдан Русев на пазара, а друг модерен български писател, когото харесва заради провокативния му стил, е Радослав Гизгинджиев. Любима нейна чуждестранна авторка пък е Айн Ранд, чиито силни образи я вдъхновяват. В този ред на мисли, рядко посяга към сладникави любовни романи.

Разговорът съвсем естествено премина към частта за писането и творчеството. Ралица разказа как се е зародила дебютната ѝ стихосбирка „Този път, за да ме чуеш“ и как от традиционното книгоиздаване се е насочила към самопубликуването. Писателката призна, че след много от представите ѝ за книгоиздаването са се променили, защото се е сблъскала с немалко предразсъдъци и трудности. Читателите обаче са ѝ върнали романтиката и вълшебството в издаването и писането.

Издаването на последната ѝ книга е било подтикнато от непримиримостта ѝ към проблемите, на които става свидетелка. „Кой те излъга какво е щастие“ е посветена на личния ѝ опит с бърнаута и паник атаките. Ралица изтъкна колко е важно споделянето на тези преживявания не само за да получиш помощ, но и за да подкрепиш някой друг. Тя разкритикува тенденцията за споделяне само и единствено на хубави моменти в социалните мрежи и увери зрителите, че няма нищо срамно или притеснително в това да разказват и за препятствията, с които се сблъскват.

Ралица не пропусна да споемене и съвместния си проект с Деси Нико под надслова „Как да станеш успешен автор“, чиято цел е да помогне на начинаещите писатели да се ориентират в дебрите на книгоиздаването и различните процеси, предшестващи появата на една книга на пазара. Тя обхвана и темата за минимализма, който е възприела след настъпилата промяна в живота и начина ѝ на мислене.

Рубриката завърши с въпроси, зададени към Ралица от зрителите в коментари – за бъдещите ѝ творчески проекти, любимите ѝ съвременни български автори, облика на домашната ѝ библиотека и много други.

Пълния запис от събитието можете да гледате тук:

Ралица Генчева е родена през 1986 г. във Варна. Завършва висшето си образование в University of Portsmouth и започва работа в международна одиторска компания. В момента, освен със страстта си по писането и книгите, се занимава с Employer Branding. Досега има публикувани две стихосбирки и книга за справяне с burnout-a и насоки към минимализма. Дебютната ѝ книга „Този път, за да ме чуеш“ печели първото място за любима поетична книга за 2016 г. на наградите „Моята любима книга“. През 2017 г. издава „Има ли по-рано от сега“, която самата Ралица определя като по-лична и по-задълбочена от първата. В нея за първи път авторката се престрашава да говори за най-големите трудности, които е срещала в живота си. „Кой те излъга какво е щастие“ е последната ѝ книга. В нея тя споделя своята борба с емоционалното изтощение, което е стигнало крайност. През 2017 г. заедно с писателката Деси Нико стартират програмата „Как да стана успешен автор“. Тя цели да помага на авторите, които желаят да издадат книга, но не знаят откъде да започнат.

Рубриката „Писателите“ цели да ви запознава със съвременни български автори и се излъчва с подкрепата на „ProCredit Bank“ и Ozone.bg. Не пропускайте да си припомните и предишните ѝ издания с Марин ТрошановИвинела СамуиловаНиколай Терзийски и Диана Петрова.