fb
БългарияНовини

„Базар на професиите“ отново среща децата с мечтаната професия

4 мин.

За пета поредна година през ноември в София ще се проведе “Базар на професиите” – събитието, което помага на децата и младежите да се запознаят с представители на различни професии.

Прекрасната инициатива се реализира от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН иподпомага ранното кариерното ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия, а „Аз чета“ отново има щастието да е медиен партньор. Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в София Тех Парк и е насочено към деца на възраст 8-16 години, а входът е свободен.

На тазгодишното издание на „Базар на професиите“ младите хора ще могат да се запознаят и с две много важни за света на книгите професии. Марин Трошанов ще разкаже какво е да си писател, а Димитър Риков ще представи професията „редактор“ и ще разкаже какво е да работиш в издателство.

В програмата в петък, 22 ноември, ще вземат участие организирани училищни групи, които могат да се регистрират до запълване на местата тук, а в събота, 23 ноември, събитието ще е отворено за всички деца и младежи, които имат желание да разберат тайните на различните професии, както и за техните родители и близки.

Посетителите на Базар на професиите 2019 ще имат уникалната възможност  да чуят от самия Владимир Николов как се става волейболист от световно ниво, да научат как се става композитор от Мария Каракушева и да не забравят, че работата може да е кауза – от Ива Петрова от фондация Bcause. От  Жюстин Томс ще разберат какво е да си специалист по дигитален маркетинг, а защо е важно да има защитник на правата на децата ще разясни Мария Янкова от UNICEF. Посетителите на Базара ще се запознаят с още куп интересни професии – 3D артист, минералог, жестомимичен преводач, фотограф, астроном, социален предприемач и още много. Презентациите ще са интересни и забавни, ще има и игри, например “Пътешественик в бъдещето”, която ще пренесе участниците в 3D виртуален свят. Част от презентациите ще бъдат заснети и ще могат да бъдат ползвани като обучителни материали.

Председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов коментира:

“Изборът на професия е важен и трябва да бъде направен информирано и отговорно. Базарът е чудесна възможност деца и родители да се срещнат с много специалисти от различни области. Колкото и контакти и възможности да има всеки от нас, непосилна задача за всеки родител е да осигури не само такова разнообразие, но и хора, които са се подготвили специално, за да представят професиите си по интересен и разбираем начин. Чест прави на професионалистите и фирмите, които се включват и инвестират своето време за подготовка и участие, защото това е инвестиция, която ще се възвърне след много време и не директно към тях”.

“Базар на професиите” е част от програмата “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя стартира преди 7 години и до момента над 5200 деца са опознали работното място на своите родители, научили са с какво мама и татко са полезни на обществото и са оценили труда им.

Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обясни:

“Преди седем години, със старта на програмата, БМГД демонстрира силата на колективния проект. Успя да запали интереса на хиляди деца, компании, учители, родители и днес инициативата е разпозната от МОН, Европейската комисия, обществото. Програмата има много привърженици и последователи. Решението на младите хора при избор на професия трябва да се базира на личностните им качества, на доброто себепознаване, информираност и за професиите и възможностите за реализация. Именно възможност за такива срещи дават „Гордея се с труда на моите родители“ и Базара на професиите.”

Петото издание на “Базар на професиите” се осъществява с медийното партньорство на Economy.bg, Investor, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Teenproblem, Az-jenata.bg, b2b Media, Детски дневник, Жената днес, Mama Ninja, ПоПоТам, Майко мила, Mediabricks.bg, Danybon.com, Computerworld.bg, LoveTheatre.bg, Аз чета, Uspelite.bg, Sofia Plays.

А ето и пълната програма на базара:

[ + ]