fb
БългарияНовини

Нови и класически професии ще бъдат представени на Базар на професиите 2018

3 мин.

Четвъртият Базар на професиите, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН с медийната подкрепа на „Аз чета“, си поставя за цел да помагне на децата и младежите да вземат решение за професионалната си реализация. Той ще се проведе на 23 и 24 ноември в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, където гостите на събитието ще се запознаят отблизо с вълнуващия свят на новите професии като като VR дизайнер, инфлуенсър, блокчейн специалист, експерт по киберсигурност и иновации, както и предизвикателствата на специалностите, без които още дълги години няма да можем да живеем, като лекар, адвокат или журналист.

Професиите ще бъдат представени по интересни начини, подходящи за две възрастови групи деца – интерактивни щандове (8-12 години) и лекции (12+ години).

Децата ще могат да посетят щандовете, където чрез интерактивни демонстрации и креативни работилници ще видят същината на професии като химик, геолог, фармацевт, програмист, газов инженер, учен биолог, специалист киберзащита, инженер по електроника, радио и телевизионен журналист и дори пожарникар.

Лекторите пък ще представят работата си на разбираем за младежите език. Архитект, актьор, инженер, учен, жестомимичен преводач, ветеринарен лекар, специалист дигитални комуникации, специалист киберзащита, програмист, писател, банкер и много други ще разкрият същността на професиите си, а учениците ще могат да им задават въпроси и да почерпят от тяхното вдъхновение и мотивация да изберат точно тази специалност. Учениците ще разберат също как и къде да търсят кариерни съвети и насоки.

Организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН споделят:

Всяка година на базара на професиите се срещаме с много любопитни и активни деца и младежи, които мечтаят смело, както и с родители, които искат да бъдат полезни съветници на децата си. На базара ще могат да се срещнат с вдъхновящи лектори и най-различни специалисти. Общото между всички тези успели професионалисти е, че са щастливи да работят това, което обичат и да са полезни със своите умения. Сигурни сме, че именно тези хора ще вдъхновят младежите и техните родители да са любопитни и търсещи, да намерят своето призвание.

Входът за Базара е свободен. Петък, 23 ноември, е предвиден за посещение само на предварително записани организирани училищни групи, а в събота, 24 ноември, ще бъдат посрещнати всички деца, ученици, родители и граждани, които имат интерес.

На Базара ще се проведе и „родителска среща“ в събота от 14:00 ч. Тя ще бъде посветена на темата „Полезният родител. Как да сме добър кариерен консултант на децата си“ и ще бъде водена от Гергана Раковска от Фондация на бизнеса за образованието. Тя ще представи специален тест за кариерно консултиране, предназначен за родители.

Базарът е финалното събитие на проекта „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Компаниите, които участват тази година в Базара и представят много и различни индустрии и професии, са „Асарел Медет“, „Булсатком“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, „Неохим“, ОББ, „Овергаз“, „Стомана индъстри“, „ТехноЛогика“, „Фесто Производство“, „Софарма“, Фондация „Каузи“, Фондация „Конкордия“, Фондация „Bcausе“, „bTV Медия груп“, Chaos Group и Melexis.