fb
Ревюта

Белязана (с тъпота)

2 мин.
Beliazana

BeliazanaВампирите са модерни. Вампирите са комерс. Вампирите са страхотни. Какво ли не чувам за вампирите и книгите за вампири напоследък. Всички само за това говорят. Само това четат. Е, сигурно има защо, обаче аз май не съм попаднала на правилната книга.

„Здрач“ и продълженията му съм прочела още три с острозъби герои. И две от тях бяха пълен провал. Снощи се зачетох в „Белязана„. Тази книга има изумителна корица, а снимките от кориците на следващите две, обещават, че също ще са изпипани. Изобщо, издателството се е постарало да направи една красива, добре преведена и редактирана книга.

Сюжетът обаче… ох, сюжетът. Откъде да започна? Имам чувството, че книгите са писани от хора, които са гледали твърде много сериали от типа на Gossip Girl, One Tree Hill, Dawson’s Creek и от там са си направили изводите как трябва да се държат тинейджърите. Персонажите са толкова изкуствени, че чак бутафорни. Клише до клише -от тъпото гадже,  през досадната приятелка, кофти втория баща и безхарактерната майка, разбира се има и зла блондинка, до обладаната от Богинята тинейджърка-бъдеща вампирка, която отива в голямото страшно училище за вампири и открива, че това е най-хубавото нещо, което и се е случвало. И естествено си намира най-добър приятел гей. И котка. И безумно красив, мрачен принц от приказките. Добре де, вампир.

Сигурно ще ме попитате за вампирите… Ох, вампирите. Нали знаете как милионите фенове на Брам Стокър и Ан Райс се подиграват на тези на Стефани Майер заради блестящите й вампири. Е, вампирите от „Белязана„, първата част на „Училище за вампири„, са още по-зле. Няма толкова омешана (съвсем нарочно използвам този нелитературен израз!) митология. По едно време четях и се дивях. Вампирски жрици с полумесеци на челото? Някой май е чел твърде много Марион Зимър Брадли и Авалонската й поредица… Пентаграми, призоване на Богинята и петте елемента?! От вампири?!?! Твърде много уика, твърде малко вампири според мен.

А, да. И къде ми е мракът? На корицата това пише „Ако ви харесва Здрача, добре дошли в Мрака“ – ала аз мрак никъде не видях. Освен може би злата блондинка с мания за власт…

[ + ]