fb
Ревюта

„Бездомният Костас“ учи на хуманно отношение към животните

1 мин.

Едва ли има родител на попораснало дете, който да не е чувал израза: „Моля виии, искам куче/коте за домашен любимееец!“. И макар да има детски книги като „Франклин иска домашен любимец“, които се опитват да вкарат здрав разум на децата, че животното не е плюшена играчка, желанието да притежаваш нещо живо, което ти се подчинява и зависи от теб, обикновено надделява.

Гръцкият писател Макис Цитас също си е поставил задача да помогне на читателите над 5 години да осъзнаят, че животните не са играчки. Неговото оръжие е книгата „Бездомният Костас“, излизаща на български език с логото на издателство „Изида“. За да бъде посланието му достатъчно въздействащо, той преобръща ситуацията и хората изведнъж се оказват в ролята на домашни любимци.

Авторът е успял да представи от интересен ъгъл проблема с купуването и изхвърлянето на домашни любимци. Възможността децата да се поставят на мястото на Костас им помага максимално лесно да осъзнаят последиците от приемането на живо същество като собственост. Илюстрациите на Емилия Контеу допълват текста, като междувременно омекотяват тежката тема, за да въздействат на децата, но не и да ги ужасят. Хармонията между текст и рисунки е чудесна и превръща книгата в подходящо четиво както за слушателите от 5 години нагоре, така и за читателите на 8-9 години, които активно желаят да получат пухкав жив подарък.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]