fb
БиблиотекитеНовини

„Библиотека на бебетата“ отвори врати в Казанлък

2 мин.

Новаторска инициатива стартира Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък под надслова „Библиотека на бебетата“, съобщава регионалният информационен сайт Kazanlak.com. Всеки вторник и четвъртък, от 11:00 до 13:00 ч., родители могат да доведат своето бебе в спцеиално обособената част на библиотеката, да го срещнат с връстници и да прекарат уютно времето си заедно в компанията на детски книжки и играчки.

Идеята идва от родители, които харесват отворената и диалогична политика на ОБ „Искра“ и изразяват желание книжното място да разшири своите функции, превръщайки се в сигурен и топъл кът за общуване на майки с деца.

Директорката на библиотеката Анна Кожухарова разказва, че новият „бебешки кът“ е част от открития през 2013 г. Детско-юношески отдел на библиотеката и е снабден с подходяща литература както за родители, така и за най-малките. Цветен интериор, мека мебел и детски килими предразполагат родителите да се разположат удобно и да комуникират с децата си и хора от общността.

Майките, които най-често посещават библиотеката, избират свой координатор, който обсъжда с библиотекарите как новото място може да стане още по-привлекателно за бъдещи посетители. Предвиждат се срещи със специалисти в различни области, които да консултират родителите и да обръщат внимание на най-малките в опознаването им на света на изкуството и културата.

Целта на екипа е OБ „Искра“ е да се превърне в културен и социален център и все повече хора, включително родители с малчугани, да станат негови редовни посетители.

Бебешката библиотека е в начален етап на развитие (като своите основни посетители) и подкрепата от съмишленици е повече от добре дошла. Мястото би станало още по-уютно с повече играчки и пособия, подходящи за най-ранна възраст. Разбира се, дарения под формата на книги също са перфектен вариант.

Директорката Анна Кожухарова кани всички граждани и гости на града да посетят ОБ „Искра“и да се убедят с очите си, че четенето може да бъде сплотяващо за общността. Тя коментира още:

Мечтаем, но ангажирано и резултати скоро ще има!

 

Снимки: Kazanlak.com