fb
Ревюта

„Били и минпините“ – класическа порция Роалд Дал и Куентин Блейк

1 мин.

„Били и минпините“ е последната детска книга на обичаният от милиони деца Роалд Дал. Тя е публикувана за пръв път през 1991 г., малко след смъртта му, със заглавието „Минпините“ и е илюстрирана от Патрик Бенсън. По случай 101-годишнината от рождението му тази година на британския пазар излезе ново издание „Били и минпините“, този път илюстрирано от Куентин Блейк в типичния му стил. Издателство „Enthusiast“ пък много скоростно зарадваха българските читатели с родно издание на книгата на рождения ден на автора – 13 септември.

За какво все пак става дума в книгата и кои са минпините?

Малкия Били е изключително послушно момче, на когото е забранено да напуска двора на къщата и да отива в близката тъмна гора. Както е обичайно за възрастните герои в книгите на Дал, майка му е изключително досадна и подозрителна личност. През две минути се провиква от кухнята, за да провери дали Били не прави някоя пакост, и съвсем умишлено го плаши, че в гората живеят страховити чудовища като носоразбивачи, кръвожадни слузести червеи и страховития кръвопиещ огнедишащ Костотрошач.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Още за вълшебните приключения на героите на Роалд Дал можете да прочетете в рецензиите за „Огромният крокодил“, „Невероятното лекарство на Джордж“„Фантастичният господин Фокс“„Вещиците“„Матилда“„Семейство Тъпашки“, „Дани- шампион на света“.