fb
Без категорияРевюта

Възмездие за злобния Огромен крокодил

3 мин.
Ogromniyat krokodil Roald Dal

Ogromniyat krokodil Roald DalКнигите на Роалд Дал безспорно печелят първите места в сърцата на нашия екип. Харесват ни пиперливите му шеги, колоритните герои и историите, от които косите на родителите понякога настръхват, а децата се забавляват искрено. Приказник № 1 е обичан навсякъде по света, а рожденият му ден – 13 септември – традиционно се чества от любителите на книгите му като Световен ден на Роалд Дал.

В навечерието на 98-мата година от рождението на гениалния разказвач, на български език излиза и книгата “Огромният крокодил” (изд. “Ентусиаст”). Тя е много по-различна от останалите издания, които познаваме, защото е Огромна по формат и е пълна с Пъстрите илюстрации на Куентин Блейк. Единствената прилика с останалите творби на Дал е същото прекрасно чувство за хумор, забавляващо децата в най-висша степен.

Огромният крокодил живее в най-голямата, най-калната и най-кафявата река в цяла Африка. За разлика от събратята си, той обича да си похапва дебелички сочни дечица и всячески се стреми да се докопа до някое от тях. Макар и доста глупава, коварната твар подготвя пъклен план, чрез който иска да улови не едно, а две, три или дори повече деца и да ги превърне във вкусен обяд.

В Африка обаче живеят и познатите ни герои от книгата “Семейство Тъпашки” – маймунката Мъгъл-Умп, птицата Роли-Поли, както и носорогът Хъмпи-Ръмпи и слонът Хоботчо – типични обитатели на топлия континент. В похода си към града, където живеят сочните, дебели, вкусни деца, Огромният крокодил среща всички изброени животни и им разказва самодоволно за пъкления си план…

Странни кокосови палми, назъбени дъски за люлка и една въртележка влизат в коварните хитрини на крокодила. Но няма как Роалд Дал да не остане верен на себе си и да покаже на малките читатели какво се случва с наистина гадните, отвратителни и злобни твари като Огромния крокодил. Отмъщението на животните наистина е епично и вярвам, че малки и големи ще се смеят със задоволство в края на книгата!

Различното в “Огромният крокодил”, както вече отбелязах, е по-големият формат на книжката. Трудно ще си я пъхнете в чантата, но пък за по-малките читатели вероятно ще е по-приятно да държат в ръцете си по-тънка книга с по-големи страници. Освен това пълноцветните илюстрации на Куентин Блейк определено биха изгубили част от очарованието си, ако бяха поместени в обичайния за поредицата размер на страниците. Да, илюстрациите! Брилянтни, както винаги, носещи почерка на Блейк и толкова подходящо допълващи текста, че сякаш разказват отделни истории, в които да се гмурнеш и да си доразвиеш сам. Страниците в книжката не са номерирани и затова не мога да ви ориентирам къде ще откриете най-любимата ми картинка, затова си позволявам да я споделя с вас в снимка.

Не пропускайте да попълните колекцията си от книги на мистър Дал и ако сте позабравили някоя от историите, припомнете си ревютата ни: “Матилда”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Чарли и големият стъклен асансьор”, “Фантастичният г-н Фокс”, “Вещиците”, “Семейство Тъпашки”, “Жирафът, пеликанът и аз”, “Вълшебният пръст”, “Джеймс и гигантската праскова”, “Костенурке, костенурке”, ”Г.Д.В.”, “Дани – шампион на света”„Невероятното лекарство на Джордж“!

Празнувайте Световният ден на Роалд Дал на 13 септември като почетете с приятели любимите си откъси от неговите книги, подарите книга (непременно опакована във вестник!) или похапнете шоколад за 50-годишнината на Чарли Бъкет. Не пропускайте да се включите и в празненствата, организирани от изд. “Ентусиаст” на 13.09.2014 г. в Парадайз мол от 16.00 часа – очертава се да бъде доста забавно!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.