fb
Ревюта

Угощението е за сметка на фермерите във “Фантастичният господин Фокс”

3 мин.
Fantastichniqt gospodin Foks- Roal Dal

Fantastichniqt gospodin Foks- Roal DalЕдва ли някога ще ми омръзне да чета Роалд Дал. Или да го препрочитам. Ако някой ден трябва да препоръчам детски автор на сина си, Роалд Дал със сигурност ще е първият. Куентин Блейк и тук ни помага с прекрасните си илюстрации да придобием представа за главните герои. А на края на книгата пък откриваме поредните интересни факти за живота на автора, към когото аз лично вече съм пристрастена.

Хуморът на Роалд Дал във “Фантастичният господин Фокс”(изд. Enthusiast) е все така великолепен. Той отново събира различни характери и ни ги описва по най-живописния и превъзходен начин с помощта на думичките си, които блестят като “разтопено злато”.

Във “Фантастичният господин Фокс” Роалд Дал ни завладява със своята история за една необикновена лисица– господин Фокс, нейното семейство и трима лоши фермери- Богис, Бънс и Бийн. Богис отглежда пилета, Бънс- патици и гъски, а Бийн – пуйки и ябълки. За тези тримата децата от местността си имат следната песничка:

Богис, Бънс и Бийн,

плондер, клечка и джудже.

Макар на вид различни,

еднакво зли са те.

Господин Фокс честичко се разхожда до фермите на някой от тримата гореспоменати и отмъква свежа мръвка за семейството си. Но фермерите далеч не са очаровани от този факт и много скоро решават да се саморазправят с наглата лисица, а те знаят къде е неговата дупка…

Досега вятърът беше съучастник на господин Фокс и духаше в лицето му- така лисицата надушваше отдалеч, ако някой от фермерите го дебне. Но вятърът невинаги е съучастник само на господин Фокс. Първо идват пушките, после лопатите, а накрая и страшните трактори. Тримата “подли и зли” фермери са готови на всичко, за да спрат господин Фокс да краде от тях. Започва една надпревара на живот и смърт, а семейство Фокс се изправя пред ужаса на глада. Всъщност, цялото животинско царство, което живее в хралупи под земята, е заплашено. Не след дълго обаче господин Фокс измисля хитър план, с който да натрие носа на фермерите и да нахрани мама Фокс и децата. За щастие се намират и добри съюзници като Язовеца, които му помагат в това приключение под земята.

“Фантастичният господин Фокс” е за малки и големи. Тя ни помага да не се взимаме много на сериозно. Напомня за това, колко е важно да имаш добри приятели. Показва ни монетата и от двете страни. И докато ръкоплясканията в книгата остават за лисицата, една фантастична лисица, то моите ръкопляскания отиват за фантастичния Роалд Дал.

През 2009 г. книгата на Роалд Дал се сдобива и с филмова адаптация, в която господин и госпожа Фокс са озвучавани от Джордж Клуни и Мерил Стрийп.