fb
Ревюта

Красивите обувки рядко са удобни, или “Бизнес на високи токчета”

3 мин.

Хиляди жени по света си мечтаят за обувки на “Джими Чу”. Те имат редовно присъствие из страниците на модните списания и из сърцата на много дами. Тази любов става още по-силна, когато в първия епизод на трети сезон на „Сексът и градът“ спринтиращата Кари Брадшоу казва незабравимата реплика „Чакайте! Изгубих си Чу-то!“. За съжаление обаче, бизнесът в сферата на модата представлява една доста по-различна и не така красива действителност.

Тамара Мелън
(снимка: hollywoodreporter.com)

Мемоарът на Тамара Мелън „Бизнес на високи токчета“ (изд. “AMG Publishing”, преводач: Бистра Георгиева) ни въвежда в историята на живота ѝ още от най-ранна детска възраст и изживяваме всичко  заедно, ръка за ръка, чак до напускането ѝ на „Джими Чу“ през 2011 година. Нека темата за модната индустрия да не ви залъгва, че тази книга е изпълнена само с блясък – в нея присъства и драмата на един човек, който се сблъсква с доста трудности в живота си. Но не унивайте! Освен всичко друго, тази автобиография е и впечатляващ бизнес учебник.

Лично за мен беше разтърсващо да чета за взаимоотношенията между авторката и собствената ѝ майка. Човекът, който се очаква да бъде един от най-близките ѝ на света, съсипва живота на Мелън още от най-ранна детска възраст. Тъжно е най-големият ти враг да е човекът, който те е родил. Това е поредното напомняне да не приемаме за даденост обичта на хората в живота ни.

Като млада дама, която мечтае да се занимава с търговия, вярвам, че тази книга има много на какво да ни научи. Ако случайно я прочетете, но с идеята, че искате да си вземете само едно послание, то нека това да бъде необходимостта да вярвате в себе си. Сигурно не веднъж сте чували, че увереността е секси. И това е само едно от многото ѝ предимства. Фундаменталното по мое мнение е, че тя ще ви позволи да изразявате мнението си, да се борите за нещата, в които вярвате, както и да защитавате себе си и позициите си. Самата Мелън споделя, че почти всяка бизнес грешка, която е направила, е била, защото не е вярвала в себе си.

И говорейки за бизнес индустрията, доста неприятно впечатление ми направи поведението на инвеститорите, както и на повечето техни преки подчинени. От това, до което съм се докосвала преди, мислех, че те просто искат положителни анализи и печалба. Основателката на “Джими Чу” разкрива, че такива хора нямат място в креативните бизнеси, от които не разбират. По мое мнение това трябва да бъде разширено – те изобщо нямат място при какъвто и да е бизнес, от който не разбират. Липсата на познания в конкретната сфера би довела до това да се желаят невъзможни за осъществяване резултати.

Това е една от книгите, които най-често препоръчвам, когато ме попитат за предложение. Тя е лека, увлекателна и приятна за четене. Много е подходяща за подарък на приятелка, която се интересува от бизнес и/или мода. Според мен би било страхотно, ако и някои господа се съгласят да ѝ дадат шанс, защото и те биха могли да се възползват от многото съвети в тази автобиография. За съжаление обаче, преводът на заглавието за България сигурно ще ги демотивира.

Можете да вземете тази книга от сайта на издателството с промокод azcheta за 10% допълнителна отстъпка на всички книги и комплекти на AMG Publishing. Или от Ozone.bg с код azcheta21q3 за отстъпка от 5%.