fb
СпециалниЧети повече

Близо 30 автори четат на децата за Похода на книгите – вижте пълния списък

4 мин.

Pohodyt_2015_2Близо 30 от най-харесваните съвременни български автори ще се включат като посланици на четенето в четвъртото издание на националната кампания „Походът на книгите”. Организатори за поредна година са Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация, а сайтовете „Аз чета“ и „Детски книги“ са основни медийни партньори.

Официалният старт на четвъртото издание на “Походът на книгите” и Национален маратон на четенето ще бъде даден в четвъртък, 2 април, от 11 ч. в Детско-юношески отдел на Столична библиотека. В допълнения списък с автори, които през първите дни на месеца ще четат на децата от столични училища и детски градини, личат имената на Иван Христов, Теодора Димова, Катя Атанасова, Радостина Николова, Стефан Иванов, Златна Костова, Белослава Димитрова, Радослав Чичев, Благовеста Пугьова, Петя Кокудева, Кристин Димитрова. Във втората половина на Похода децата ще имат възможност да чуят откъси от любими детски книги, прочетени от Надежда Радулова, Владимир Зарев, Федя Филкова, Иван Ланджев, Захари Карабашлиев, Богдан Русев, Екатерина Йосифова, Йордан Ефтимов, Яна Пункина, Мирослав Христов, Александър Шпатов, Емилия Дворянова, Тодора Радева, Зорница Христова, Марин Бодаков, Васил Георгиев, Елена Алексиева.

biserche valshebnoЕдновременно с Похода, Българската Библиотечно-информационна асоциация организира „Маратонът на четенето”, който се провежда в бибиблиотеки и читалища в цялата страна. В рамките на кампанията ще бъде връчена и единствената българска награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно”. „Походът на книгите” вдъхновява издателства, училища и детски градини в София и страната да организират свои самостоятелни събития, насочени към детската литература.

Чрез всички инициативи Кампанията иска да фокусира общественото внимание към негативните тенденции, свързани с грамотността при децата и мястото на книгите в тяхното ежедневие. Непосредствено преди началото на „Походът на книгите” бяха представени данни от най-новото изследване на читателските практики през 2014 г. (ръководител проф. Александър Кьосев, съвместно с Alfa Research – ръководител проф. Боряна Димитрова).

Изследването показва, че малко над една трета от българите четат книги поне няколко пъти седмично (36 %), което представлява ръст от 6% спрямо същото изследване от 2009 г., но над 25% от населението живеят в „културно гето”, без шанс за достъп до основни културни блага като книгата и четенето. Изследването посочва, че 12 % от българите са прочели до 10 книги през живота си, а близо 5% не са чели книги изобщо. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27 % смятат, че няма нужда да четат. Или, според читателските практики, днес българското общество може да се раздели на две основни групи: читателски елит и читатели-илоти, обобщава екипът на изследването.

Данните от него потвърждават необходимостта от промяна на отношението към книгите, което именно мотивира Асоциация „Българска книга” да покани български писатели за тазгодишните посланици на „Походът на книгите”.

„Походът на книгите” е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. Събитието се реализира благодарение и на партньорството на Министерство на образованието и науката, Столичната библиотека, Център за научни изследвания и информация „Х. К. Андерсен” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Вижте пълната програма на първия ден от Похода на книгите – 2 април:

И Представяне на гостите и участниците
11:05 – 11:10 ч.: Приветствено слово – Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека
11:10 – 11:15 ч.: Приветствие от Веселин Тодоров – председател на Асоциация Българска книга
11:15 – 11:20 ч.: г-жа Фандъкова чете приказката “Принцесата върху граховото зърно” от Х. К. Андерсен
11:20 – 11:45 ч. Празнична програма, поднесена от децата на ОДЗ 77 “Х. К. Андерсен” ж. к. “Дружба” 2 с директор Наталия Димитрова. Ще изпълнят части от оперетата “Новите дрехи на царя” по повод 210 г. от рождението на Х. К. Андерсен и стартът на “Походът на книгите”.